Valet en framgång och ett bakslag

Förväntningarna fanns där. Trots de mörka molnen och olyckskorparnas profetior. Förväntningarna om att lokalvalen i Kosovo faktiskt skulle bli starten på något nytt, att det skulle bli det historiska val som många hoppats på. För första gången skulle de serbdominerade kommunerna i norra Kosovo delta i lokalvalen. Ett resultat av pågående EU-ledda förhandlingar mellan Serbien och Kosovo om hur deras minst sagt frostiga relation kan normaliseras. Men attacker mot vallokaler, hot mot de som faktiskt ville gå och rösta och bojkottskampanjer grusade framstegen.

En av våra samarbetsorganisationer som arbetar i Mitrovica vittnar om en mycket spänd stämning under söndagens val. Mitrovica som delas av floden Ibar förkroppsligar konflikten. Den södra sidan domineras av kosovoalbaner och den norra av kosovoserber – gränsen bevakas bland annat av Nato-styrkor. Vår kontakt på den norra sidan berättar om hur de som gick och röstade riskerade att fotograferas och kallas förrädare. Väggar var tapetserade med nationalistisk propaganda och uppmaningar om bojkott. Vem som stödjer dessa uppmaningar är oklart. Likaså vilka som låg bakom attackerna. Medier i såväl Kosovo som Serbien rapporter om kriminella gäng, men om de har stöd från andra aktörer står osagt.

Kvinna till Kvinna möter kvinnoaktivister på bron Ibar i Mitrovica

Kvinna till Kvinna möter kvinnoaktivister på bron Ibar i Mitrovica, foto: Kvinna till Kvinna/Eliona Balilaj

Upptakten till valet präglades av en misstro bland befolkningen gentemot förhandlingarna och en trötthet inför det faktum att återigen tvingas välja mellan korrumperade politiker. Endast cirka 50 procent gick och röstade, i de flesta serbdominerade kommuner långt färre. Förlorarna är som vanligt befolkningen i norra Kosovo som alltjämt kommer i kläm mellan politiska intressen. Folk lever redan under svåra förhållanden och värst drabbas kvinnorna. Kvinnoorganisationer hävdar att våldet mot kvinnor är mer utbrett här än i resten av landet samtidigt som kvinnor lyser med sin frånvaro i politiska fora och där beslut fattas.

Resultatet belägger kritiken som våra samarbetsorganisationer och andra framfört mot samtalen mellan Kosovo och Serbien: att de sker bakom lyckta dörrar, att ingen information kommer ut, att civilsamhället utesluts och att inga kvinnor deltar. Det är inte konstigt att förhandlingarna saknar en folklig förankring. EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton tog det nödvändiga initiativet till samtalen vilket var ett modigt beslut. För att processen ska kunna gå vidare och få folkets förtroende krävs att det civila samhället bjuds in att delta. Och nu är läget att göra detta.

MEN samtidigt som valet kan ses som ett bakslag kan det också ses i mer positiv dager. I de serbdominerade kommunerna Leposavic och Zubin Potok gick ändå 22 procent och röstade. Trots att de utsattes för hot och trakasserier, så vågade de fortsätta in i röstlokalerna och hävda sin demokratiska rättighet.

Läs mer om valet på Kvinna till Kvinnas hemsida.

Mer om valet på OSSEs hemsida.

Annonser
Det här inlägget postades i Balkan, FN:s resolution 1325, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s