Skrämmande aningslöshet inför växande nationalism

Marine le Pen kampanjbild

Marine le Pen, ledare för Front National på en valaffisch

Är tiden ur led? Hörde på radion igår att Marine le Pens Front National är det största franska partiet inför valet till Europaparlamentet i maj nästa år. Hon försöker tvätta bort den extrema nationalistiska stämpeln som hennes far satte på partiet. Men grunden är fortfarande densamma. En nationalistisk, främlingsfientlig och intolerant värdekonservativ politik. Samtidigt läser jag den ryska journalisten Arkadij Babtjenkos artikel i DN om hur den mörka rasismen omsluter Ryssland, hur fler och fler smittas av ”viruset” och hur främlingsfientligheten sanktioneras från det politiska ledarskiktet. Runt om i Europa tar sig nationalistiska partier in i parlament och regeringar – i Norge, Finland, Danmark, Nederländerna, Ungern, Italien, Belgien, Grekland. Och i Sverige.

Liksom Front National försöker Sverigedemokraterna tvätta bort sitt rasistiska och ultranationalistiska ursprung. Det gör även Serbiens president sedan ett år tillbaka, Tomislav Nikolic, som under 90-talet var en verklig krigshetsare och stod det forna Jugoslaviens, och senare Serbiens, president Slobodan Milosovic nära. Denna ”polering” som nu sker av de extrema nationalistiska och främlingsfientliga krafterna på olika håll i Europa, kombinerad med ett växande självförtroende och ökat inflytande är djupt oroväckande. Det får mig att tänka på 30-talet och tiden innan andra världskriget. Tänk om det plötsligt är helt ok bland de breda folklagren att återigen hävda någon slags blut und boden, en nedärvd rätt till landets jord via blodsband? (Se definition av nationalism på Nationalencyklopedins hemsida)

Vad kommer det innebära för det europeiska samhällsklimatet? Ryser när jag tänker på det. Det finns en sådan aningslöshet i dessa frågor bland många människor, politiker och journalister som skrämmer. Brukar verkligen inte gnälla på media och journalister – snarare tvärtom. Journalister är ju ofta i det främsta ledet idag när det gäller att avslöja korruption och maktmissbruk. Journalister fängslas och förföljs, dödas och torteras  för att de i många fall, genom sitt arbete, förkroppsligar en av fundamenten i ett demokratiskt samhälle– yttrandefrihet och pressfrihet.

MEN… när det gäller att granska och ”hantera” ett parti som kommit in i svenska riksdagen med ett minst sagt dubiöst förflutet, med företrädare som är öppet rasistiska, så brister det helt klart! Sverigedemokraternas Almedalsnärvaro detta år var en slags reningsprocess för dem, de blev plötsligt behandlade som ett parti bland andra … så fel, så fel. Alla varningsklockor bör istället ringa bland demokrater och ivrare för yttrandefrihet.  Kommer ihåg en österrikisk kollega från min tid i EU-kommissionen som sa till mig att erfarenheten från Österrike och Jörg Haider var att aldrig ”normalisera” ett främlingsfientligt och extremnationalistiskt parti.

Kvinna till Kvinnas samarbetspartners i Serbien på besök i Stockholm där de bland annat diskuterade nationalismens konsekvenser. Foto: Kvinna till Kvinna/Ida Svedlund

Kvinna till Kvinnas samarbetspartners i Serbien på besök i Stockholm där de bland annat diskuterade nationalismens konsekvenser.
Foto: Kvinna till Kvinna/Ida Svedlund

På ett seminarium som vi arrangerade i fredags tillsammans med EXPO ställde vi frågan vilka konsekvenser nationalismen har för jämställdhet och för kvinnors mänskliga rättigheter. Våra serbiska gäster i panelen har genomlevt de mest extrema konsekvenserna av nationalism under Balkankrigen på 1990-talet, där massvåldtäkter och etnisk rensning var en del av krigföringen. De lever än idag i ett samhälle som är genomsyrat av en slags unken och helt självupptagen nationalistisk chauvinism. I Serbien, liksom i andra starkt nationalistiska samhällen, är kärnfamiljen fundamentet i samhället och bärare av den nationella kulturen. Stereotypa traditionella könsroller uppmuntras – ja till och med  hålls fram som förebilder. Kvinnan, modern, förkroppsligar nationen och ska därför skyddas av männen.  Kvinnas roll är att ta hand om familjen och föda flera barn. Röster höjs nu bland politiker och inom kyrkan att aborträtten ska begränsas.

Jag tänker på hur bilden av ”utländska män”, som ett hot mot ” våra kvinnor” målas upp bland de europeiska nationalistiska och främlingsfientliga partierna i Europa (läs: också Sverige!) I denna berättelse spelar förvisso kvinnans ställning en central roll … men knappast som en aktör, utan som någon som måste skyddas från ”de andra”. Våra serbiska vänner är tydliga: i själva verket är det de patriarkalt byggda nationalistiska partierna som är det verkliga hotet mot jämställdheten och mot kvinnors rättigheter i Europa.

Därför är det extremt viktigt att människor går och röstar i EU-valet i maj! Nu försöker nationalistiska partier att organisera sig för att öka inflytandet i EU-parlamentet. Nyligen uppvaktade Front Nationals Marine Le Pen, Jimmie Åkesson. Våra serbiska vänner gav oss ett råd: Var inte tysta, ta striden och skapa nätverk mot rasism, främlingsfientlighet och extrem nationalism över gränserna! De, om några, vet vad de talar om och vi borde lyssna och lära!

Annonser
Det här inlägget postades i EU, Kvinnors rättigheter, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Skrämmande aningslöshet inför växande nationalism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s