Vi måste tro det – allt annat vore att ge upp

Den internationella loggan för 16 dagar av aktivism

Den internationella loggan för 16 dagar av aktivism

I dag är FN:s dag mot våld mot kvinnor. Runt om i världen startar två intensiva veckor fyllda av aktioner för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. De så kallade #16daysofactivism.

Jag måste erkänna att kampen ibland känns tröstlös. När vi nås av ständiga rapporter om våldtäkter, mord, misshandel och hot. När upp till 70 procent av världens kvinnor utsätts för våld under sin livstid. Kommer vi någonsin få uppleva en dag när våld mot kvinnor har upphört? Finns det någon ände på denna världsomspännande epidemi, som orsakar mer skada och död för kvinnor än vad cancer, malaria, trafikolyckor och krig gör tillsammans?

Vi tror det. Vi måste tro det – allt annat vore att ge upp. Frågan är när världens ledare ska inse allvaret. När blir våld mot kvinnor en fråga med samma tyngd som det så kallade kriget mot terrorismen?

En sak är säker. Krig och militarism bidrar inte till att minska våldet mot kvinnor. Tvärtom ökar mäns våld mot kvinnor ofta till följd av krig. Män som har bevittnat när deras mödrar, döttrar eller hustrur utsatts för sexuellt våld tenderar att själva använda våld mot sina familjemedlemmar.

Om internationell säkerhetspolitik utgick från kvinnors situation skulle våld mot kvinnor vara en av de högst prioriterade frågorna. Men maktens män (ja, de är fortfarande oftast män) har andra prioriteringar. Däremot kämpar kvinnoorganisationer världen över dagligen för att rädda liv och stärka kvinnor. Kvinnorörelser har länge sagt vad som behöver göras. De kräver att kvinnors inflytande över den politiska dagordningen och världens resurser ska vara lika stort som mäns. Utvecklingen går alldeles för långsamt – därför finns Kvinna till Kvinna. För att stödja och stärka dessa otåliga, modiga och outtröttliga aktivister.

Det var just det som Kvinna till Kvinnas informatörsgrupp i Malmö/Lund gjorde igår kväll. Tillsammans med bland annat IKFF och UN Women samlade de över 120 personer för att uppmärksamma och ta ställning mot våldet. I dag fortsätter de med en ljusmanifestation, så om du är i Malmö kom till Triangeln Södra kl 17.30!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Våld mot kvinnor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s