Stening och oskuldstest – ett helvete för Afghanistans kvinnor

Bild

Shukria Barakzai, Raihana Azad och Rangina Kargar – tre afghanska parlamentariker som besökte Kvinna till Kvinnas kontor i Stockholm i maj. Foto: Kvinna till Kvinna/Malin Ekerstedt

Avrättning genom stening för äktenskapsbrott kan komma att återinföras i Afghanistan. Det visar ett lagförslag som läckt från afghanska regeringstjänstemän till Human Rights Watch. Det är ett förfärande förslag.

Utvecklingen för kvinnor i Afghanistan är djupt oroande. Kvinnoaktivister attackeras och mördas. Nästa år kommer merparten av de internationella trupperna att lämna landet, och samtidigt ska en ny president väljas. Konservativa krafter ser sina chanser att flytta fram sina positioner och motarbetar kvinnorättsrörelsen med alla medel. Risken är stor att de små framsteg som gjorts för kvinnors rättigheter elimineras. Därför är det extra viktigt att vi fortsätter att stötta människorättsaktivister i Afghanistan och att vi uppmärksammar deras situation när världens strålkastare riktas mot ”nya rafflande” konflikter.

Det finns mycket att förfäras över vad gäller hur kvinnor behandlas i Afghanistan. Hur lite respekt myndigheterna har för kvinnors rättigheter är till exempel de så kallade ”oskuldstesterna”. (Jag har tidigare skrivit om dessa förtäckta sexuella övergrepp på egyptiska kvinnor – se min blogg.) Så förnedrande och omänskliga – och förbjudna enligt internationell rätt. Som kvinna är det svårt att föreställa sig en mer kränkande behandling än att bli tvingad att göra en vaginal undersökning för att din eventuella ”oskuld” ska utredas. Vilket som vi vet inte går alls, eftersom mödomshinnan egentligen inte existerar (se min blogg). I Afghanistan är detta vardag för flickor och kvinnor, då de misstänks för ”omoraliska” handlingar eller andra brott.

Sveriges regering har utlovat ett långsiktigt stöd för engagemanget i Afghanistan efter 2014. Det är bra. I regeringens strategi framhålls att kvinnors inflytande och skydd mot våld är viktiga fundament för insatserna. Och det behövs. Enligt en ny rapport från FN har antalet registrerade fall av våld mot kvinnor ökat under det senaste året. Och trots den nyligen antagna lagen om avskaffandet av våld mot kvinnor (EWAV) är det få som ställs inför rätta. Det kommer ta tid innan lagen är implementerad och kvinnorna får det stöd de behöver från myndigheterna.

Så här i juletider måste vi sträcka ut händerna och lova våra systrar att vi inte kommer att ge upp kampen för kvinnors rättigheter – varken i Afghanistan eller någon annanstans i världen. Du kan också vara med, stöd oss här!

Annonser
Det här inlägget postades i Afghanistan, Kvinnors rättigheter, Uncategorized, Våld mot kvinnor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s