Det handlar om makt

Closing Europe's Competitiveness Gap: OverviewI Davos, några mil från Genève där jag befinner mig, minglar världens ekonomiska elit. Bland de snötäckta bergen diskuterar de globala utmaningar. Det årliga Världsekonomiska forumet (WEF) pågår för fullt. Så nära, men samtidigt ett universum härifrån. Under några intensiva dagar har jag umgåtts med syriska aktivister som kämpar för sin och sitt lands överlevnad. Tillsammans med kvinnor från krigsdrabbade länder – från Colombia och Guatemala till Nordirland och Liberia – försöker jag och mina kollegor få det internationella samfundet att garantera att kvinnor, och det civila samhället, får en aktiv roll i förhandlingarna.

Den slipsklädda samlingen i Davos borde komma hit och lyssna på dessa kvinnor. Med små medel och kreativa metoder kämpar de för att få fart på en demokratisk, ekonomisk och social utveckling i sina länder. Oftast möter det ett kompakt motstånd – från korrupta politiker, organiserad brottslighet, övervintrade krigsherrar och patriarkala maktstrukturer. Men trots allt fortsätter de. Flera av världens ledare, inklusive Världsbanken, har insett detta och framhåller att kvinnor bär nyckeln till en ekonomisk utveckling. Men det skrala antalet kvinnor i Davos (liksom vid förhandlingsbordet i Genève) stämmer inte överens med dessa utfästelser. Antalet kvinnliga deltagare minskade i år, från 17 till 15 procent.

I mina ögon är den ojämlika fördelningen av makt ett av de största hindren för demokrati, mänskliga rättigheter och en hållbar utveckling. WEF pekar i år ut de växande klyftorna mellan rika och fattiga som ett av de största hoten vi står inför. Enligt deras ”Outlook on the Global Agenda” påverkar klyftorna den sociala stabiliteten inom länder och hotar säkerheten globalt.

I dagarna presenterade också Oxfam en rapport som visar hur gapet mellan rika och fattiga ökar, även i rika- och medelinkomstländer som Sverige, USA och Norge. De 85 rikaste personerna har 65 gånger så stora tillgångar som den fattiga halvan av jordens befolkning. Oxfams chef, Winnie Byanyima, konstaterar krasst att det betyder att tre och en halv miljard människor äger lika mycket som en liten elit som alla skulle få plats i en dubbeldäckare. Självklart är det en grogrund för sociala spänningar.

Som alltid finns här en könsaspekt. Kvinnor utgör ca 60 procent av världens fattigaste, två tredjedelar av dem som inte kan läsa och skriva och upptar endast omkring 20 procent av platserna i världens parlament. Många hävdar att kvinnor drabbats extra hårt av åtstramningarna som vidtagits för att stävja den ekonomiska krisen. Kvinnor är till exempel generellt överrepresenterade inom offentlig verksamhet, som kapats för att spara pengar och blidka internationella lånegivare.

Det vi ser är ingen en slump. De ökande klyftorna drivs på av intressen som vinner på den förda politiken. Vi lever alltmer i en värld där de lägsta skattesatserna, den bästa hälsovården och utbildningen samt möjligheten att påverka, inte bara ges till de rika, utan även till deras barn. Om inget görs åt de växande klyftorna kommer ojämlikheten och privilegierna gå i arv till nästa generation.

Det är en stor demokratisk, liksom säkerhetspolitisk, utmaning.

Foto: Nicola Pitaro, World Economic Forum/Swiss-image.ch

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter, Syrien. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s