Toppmöten utan sexism, tack!

Nuclear Security Summit

Över 50 världsledare deltog i toppmötet om kärnsäkerhet i Haag i veckan. Foto: Official Group Photo of the NSS2014.

Ibland blir det mer tydligt än annars hur säkerhetspolitiken fortfarande kan vara en så extremt mansdominerad arena. Jag tänker förstås på toppmötet om kärnsäkerhet i nederländska Haag, där drygt 50 världsledare har samlats i veckan.

Maten till Barack Obama, Carl Bildt och mötets andra deltagare serverades enbart av män. Hans van der Linde, cateringfirmans chef, förklarade: ”Personalen behöver uppträda så återhållsamt som möjligt och du kan inte uppnå det genom att blanda in några söta, iögonfallande kvinnor i mixen”.

Enligt den brittiska tidningen The Independent hade toppmötets organisatörer uttryckligen bett om att serveringspersonalen skulle uppträda enhetligt. Beslutet att enbart ha män som servitörer kan också vara ett försök att undvika världsledarna från att bli distraherade, sade Jean-Paul Weijers, chef för Protocolbureau och en av dem som var involverade i toppmötet, till The Independent.

Van der Linde, igen, försökte efter den sociala medier-storm som beslutet utlöste förklara sig – genom att hävda att en grupp kvinnor i små kjolar skulle haft svårt att utföra uppdraget, då de skulle behöva gå uppför branta trappor och kunde få problem att lyfta benen så högt som det behövdes på grund av klädseln.

Jag ska inte gå in närmre på de uppenbart heteronormativa och sexistiska antaganden som hela deras resonemang bygger på. Vet inte om jag ska bli mest förbannad, trött eller oroad, och frågar mig: vilken kompetens har dessa herrar egentligen lyckats glida fram genom tillvaron på?

Kvinna till Kvinna kämpar vi dagligen för att fler kvinnor ska släppas in i maktens rum – där fredsavtal sluts, där säkerhetspolitiska överenskommelser diskuteras. Vi jobbar med smarta, drivna kvinnorättsförsvarare i flera av världens mest konfliktutsatta områden och peppar unga kvinnor att engagera sig för fred och försoning.

Vi skulle uppskatta om världsledarna tog sin del av ansvaret för att världens makt är så ojämnt fördelad – och till exempel använde en del av sin ansenliga mängd resurser till att göra sig av med sexismen som tycks översvämma dessa rum på alla håll och kanter. Vi har liksom nog att göra själva.

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors deltagande i beslutsprocesser och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Toppmöten utan sexism, tack!

  1. Miriam skriver:

    Hur ska vi tackla sexism i protokoll?

  2. Kristina skriver:

    Intressant att det inte togs någon hänsyn till att kvinnorna i församlingen potentiellt kunde distraheras av manliga servitörer.

  3. Barbro Hamlin skriver:

    Dumförklaring av män, och vem har sagt att kvinnliga servitörer har korta kjolar? Det är skillnad på att uppträda och att vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s