Feminism, ett globalt motstånd mot våld

Jag drabbas av berättelserna från Kongo. Där det är farligare att vara flicka än soldat, när våldtäkt och förnedring används som vapen. Våra systrar i Irak larmar i en färsk rapport från UN Women om hur syriska flyktingkvinnor utsätts för mer våld och sexuella trakasserier än innan de flydde.

Varje dag nås jag av berättelser och vittnesmål om våldets ständiga närvaro i kvinnors liv. Men det är inte något som sker någon annanstans. När jag zoomar in till vårt lilla hörn av världen finns det risk att den svenska självbilden får sig en rejäl törn: Enligt en granskning utförd av EU:s rättighetsbyrå har var tredje kvinna i EU någon gång utsatts för våld eller sexuellt övergrepp. Och Sverige ligger i topp i regionen.

Det är så man kan gråta. Eller också kan man göra motstånd.

Womens Rights in Development

Gatumanifestation för kvinnors rättigheter Istanbul 2012. Foto: Christina Hagner/Kvinna till Kvinna

Det finns en motrörelse över hela världen och den har en enorm inneboende kraft att förändra. En studie där författarna S. Laurel Weldon och Mala Htun undersökt 70 länder över 40 år visar på ett fascinerande samspel: Lagstiftning om våld mot kvinnor är mer omfattande i länder som har en stark feministisk gräsrotsrörelse. Den civila kvinnorörelsen spelar faktiskt större roll än om landet styrs av en höger- eller vänsterregering eller hur stort antal kvinnor som sitter i den lagstiftande församlingen.

Och visst har vi anat det länge – vi som är en del av denna världsförändrande aktivitet – en feministisk rörelse är faktiskt till och med mer avgörande för en stark lagstiftning om våld mot kvinnor än om landet är rikt eller fattigt. Det är därför Kvinna till Kvinna stödjer 130 gräsrotsorganisationer i 17 konfliktdrabbade länder som varje dag kämpar för jämställdhet.

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Uncategorized, Våld mot kvinnor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s