Förändring sker inte i en handvändning

Är på resa i Kosovo för att träffa några av de kvinnoorganisationer vi stödjer i landet. Det är många kära återseenden och intressanta samtal om det nuvarande läget. Dessutom uppdateringar om hur organisationernas verksamhet för att stödja kvinnor i Kosovo utvecklats sen vi sågs sist. Denna gång är representanter för Postkodlotteriet med på resan. Kvinna till Kvinna är en av lotteriets 48 förmånstagare, och vi är givetvis stolta och glada att lotteriets representanter vill lära känna våra partners och förstå mer om deras ofta tuffa villkor.

Vi har träffat kvinnor från olika delar av Kosovo och från olika folkgrupper. I förrgår besökte vi en stadsdel i Gjilane där det bor många romer och träffade NRAEWOK som arbetar för att stärka romska kvinnors rättigheter. Bland annat har de nätverk för unga kvinnor där de diskuterar frågor om hälsa och kropp, de arbetar med rådgivning och hjälp till familjer som har problem med registrering av egendom på grund av flyktingskap under kriget. Givetvis arbetar de mot diskriminering av romer.

I går var vi på invigningen av en mycket speciell konstutställning. Den arrangerades av vår samarbetsorganisation Medica Kosovo, som stöttar och hjälper offer för sexuellt våld. Internationella organisationer räknar med att tusentals kvinnor våldtogs under kriget för 15 år sedan och trots att det gått lång tid är många djupt traumatiserade av tystnade som funnit runt dessa krigsbrott. Ingen har velat tala om övergreppen eftersom våldtäkt och annat sexuellt våld är behäftat med stigmatisering av offret och därmed stor skam för hennes familj och anhöriga.  För att hjälpa några av överlevarna att bearbeta sina upplevelser har Medica Kosovo använt sig av måleri. I sina bilderna uttrycker kvinnorna det de haft svårt att säga med ord. Det var ett väldigt starkt ögonblick när de alla tog plats framför oss omringade av sina målningar.

bild[1]bild[3]


 

 

 

Fram tills i år har offer för det konfliktrelaterade sexuella våldet inte kunnat räkna med att betraktas som civila krigsoffer.  Men den 20 mars i år fick Kosovo en lagstiftning på plats som ändrade på det. Det är en enorm seger för kvinnorörelsen i Kosovo!

Att bli erkänd som krigsoffer betyder oerhört mycket för de kvinnor som utsattes för sexuella övergrepp under konflikten. Det ger värdighet och självkänsla åter. I realiteten betyder det också att de kan få juridisk prövning och ekonomisk ersättning precis som andra civila krigsoffer i Kosovo.

Det officiella erkännandet av överlevarna av sexuellt våld som krigsoffer i Kosovo är även ett tillfälle för oss på Kvinna till Kvinna att urskilja vår egen del i arbetet som lett till detta viktiga resultat. Vårt engagemang i Kosovo har haft tre viktiga komponenter som vi arbetat med under flera års tid:

För det första har vi givit stöd till organisationer som hjälper utsatta kvinnor. Deras arbete kan till exempel handla om att erbjuda överlevare av det konfliktrelaterade våldet samtal och skyddade mötesplatser där de kan bearbeta sina trauman. För det andra har vi stöttat olika kvinnoorganisationer i landet som arbetar med att förändra attityder och lagar, att nätverka och samarbeta i sitt påverkansarbete. För det tredje har vi i Kvinna till Kvinna använt våra egna kanaler för att påverka internationella aktörer som till exempel EU och nationella lagstiftare. Det är synergin mellan dessa tre komponenter som varit framgångsrik. Jag är stolt över att säga det:

Kvinna till Kvinnas långsiktiga arbete tillsammans med våra samarbetsorganisationer ger resultat. Vi lär oss gång efter annan att kampen för kvinnors rättigheter inte är en ”quick fix”, utan en kombination av långsiktigt och strategiskt engagemang.

Kvinnoorganisationerna i Kosovo kämpar och når resultat. Vi är stolta över att vi kan stödja dem i deras framgångsrika arbete och att vi i Kvinna till Kvinna gör skillnad. Nu skiljs jag från dessa modiga och oförtröttliga kvinnorättsförsvarare… jag bär med mig deras framgångar i mitt hjärta. Tills vi ses igen.

PS. Jag har världens bästa jobb!

Annonser
Det här inlägget postades i Balkan, Bistånd, Kvinnors rättigheter, sexuellt våld, Uncategorized, Våld mot kvinnor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s