Nationalisterna är fixerade vid traditionella könsroller

Hejdå pappa

Illustration: Malin Erixon

Nationalisterna har stormat in i EU-parlamentet. Även om de kanske inte kan påverka den europeiska politiken direkt, så är risken att de indirekt påverkar det politiska samtalsklimatet om andra partier känner sig tvungna att gå dem till mötes. Konsekvenserna kan bli kännbara inte bara för redan utsatta grupper som invandrare och minoriteter utan också faktiskt för en majoritet – Europas kvinnor.

Om någon missat det, så släppte Kvinna till Kvinna en granskning av nationalismens konsekvenser för jämställdhet ihop med Expo härom veckan. På punkt efter punkt visar den hur en annars ganska splittrad europeisk nationalism kan enas och hota de fri- och rättigheter som kvinnor har kämpat för i decennier.

Nationalismen är en kollektivt orienterad ideologi. Den ser familjen som samhällets minsta byggsten och kvinnan som navet i familjen. Kanske kommer vi att se ett Europa som blir än mer kärnfamiljsorienterat, i takt med att nationalisterna ökar sitt inflytande. Våra erfarenheter från Balkan, där nationalismen genomsyrar hela samhällen, men också från länderna i EU, är att nationalister lägger fokus på att ”bygga familjen” som institution genom olika stödåtgärder. De visar ingen som helst förståelse för vikten av kvinnors individuella valmöjligheter. Till exempel kan det handla om kvinnors möjligheter att ha ett eget jobb. Som ju hänger nära samman med att vara ekonomiskt oberoende.

När det gäller kvinnors reproduktiva rättigheter, som t.ex. rätten till abort, förenas nationalister med konservativa och religiösa rörelser i sitt motstånd. Nationalisterna har dock en annan agenda, för dem handlar det om demografi och en fixering vid att den egna gruppens kvinnor ska föda fler barn.

Kärnfamiljsfokuseringen kan också få långtgående konsekvenser när det gäller våld mot kvinnor. Kvinnor som inte kan försörja sig själva har svårt att lämna en våldsam man. Men för nationalisterna är våld mot kvinnor inom den egna gruppen inte problem. Våldet placeras hos ”andra kulturer”. Nationalisterna vi granskat beskriver problemet som något som drabbar ”de andras kvinnor” eller de egna kvinnorna i mötet med ”de andra”.  Detta synsätt har inget med verkligheten att göra.  Istället visar det att nationalisterna endast intresserar sig för den här frågan om den kopplas till invandring. Och följdriktigt är också Sverigedemokraternas recept mot mäns våld mot kvinnor bl.a. att stoppa invandringen.

Vi vet dock att våld följer kvinnor från vaggan till graven och detta gäller över hela världen, över klass, religions, lands och etnicitetsgränser. Det är en fråga om patriarkat, inte om ”kultur”.

Nationalisterna är fixerade vid traditionella könsroller, fast de förklarar dem med biologi. Eller som Paula Bieler, SD:s talesperson i jämställdhetsfrågor utryckte sig i Svenska Dagbladet i april i år:

”…rent evolutionärt så har kvinnor en större tendens att söka sig till omsorgsbranscher och mer känslomässiga argument. Män är mer rationella och har mer jägarinstinkter.”

Helt ärligt… innan valet i helgen raljerade jag över det här uttalandet. Men idag känns det plötsligt inte lika lustigt. Nu är det allvar. Och ”otäckt på riktigt”, som Ylva Johansson sa på vårt seminarium. Traditionella könsroller står i vägen för att skapa ett verkligt jämställt samhälle. Det vittnar våra samarbetsorganisationer om över hela världen. Och nationalisterna kommer, i familjens namn, att göra sitt bästa för att cementera dem framöver.

Annonser
Det här inlägget postades i Jämställdhet, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter, Sexuella rättigheter, Uncategorized, Våld mot kvinnor och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nationalisterna är fixerade vid traditionella könsroller

  1. Gizela Sladic skriver:

    Mycket bra Lena!

  2. Karin Wikström skriver:

    Hej, Lena!
    Det är befriande att läsa ord som är så rakt och sakligt formulerade! Jag bara LÄNGTAR efter att Svt nu under valrörelsen avsätter oavbruten talartid på bästa programtid för röster som din! I en seriös(t ledd) debatt skulle SD:s argument vittra sönder inifrån och lämna intentionerna väl synliga att ta avstånd ifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s