Mord på 15-åriga Dunya i irakiska Kurdistan upprör

15-åriga Dunya i irakiska Kurdistan blev i slutet av maj brutalt mördad av sin 45-årige make. Mannen ska enligt lokala medier ha skurit av hennes bröst och skurit hennes könsorgan i bitar, innan han sköt ihjäl henne med nio skott. Informationen är svår att ta in, det vänder sig i magen, sorgen sprider sig som en våg i kroppen.

15 år. Dunyas brott: hon var kvinna. Nej, hon var ett barn. Ett barn som giftes bort – och som den 45-åriga mannen bestämde sig för att ta livet ifrån, på det mest brutala sätt.

Demonstration for murderd 15 year old Dunya, Erbil Iraq. WarvinDemonstration for murderd 15 year old Dunya, Erbil Iraq

Mordet har rört upp känslor över hela Kurdistan, och de kvinnorättsförsvarare som Kvinna till Kvinna samarbetar med går i spetsen för protester mot det avskyvärda brottet. Kvinnorättsnätverket Zhiyan Group i Suleimania har till exempel arrangerat stora demonstrationer i staden. De kräver att myndigheterna ställer den 45-åriga mannen inför rätta, utreder vilken roll Dunyas familj har i brottet samt vem som vigde Dunya med den 30 år äldre mannen. De kräver också att tidiga äktenskap förbjuds helt och hållet, något som också stod högst på agendan för de irakiska gäster som Kvinna till Kvinna bjöd in till Sverige i april i år.

– Det är varje kurdisk invånares ansvar att stå upp mot hedersrelaterade mord, säger en av kvinnorättsförsvararna.

Det är inte första gången en ung kvinna blir brutalt mördad i regionen. Kvinnoorganisationer på plats har länge kämpat mot våld, förtryck och diskriminering av kvinnor. Vi stödjer deras arbete och försöker även sätta press på vår egen regering att utnyttja sina möjligheter att agera. I april skrev vi tillsammans med irakiska kvinnorättsförsvarare ett brev till Carl Bildt med uppmaningen att agera för Iraks kvinnor. Utrikesministern fick även så sent som i maj frågan av riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh om vad den svenska regeringen gör för att förhindra barnäktenskap i Irak. Carl Bildt försäkrar att regeringen följer frågan noga och gör vad man kan.

Jag önskar att de irakiska och kurdiska politikerna och myndighetsföreträdarna på alla nivåer verkligen bekämpar barnäktenskap och genusrelaterat våld och att kvinnors rättigheter får status och respekteras. Och jag önskar att Sverige ska tala med hög, och tydlig röst. Jag önskar att omvärlden på ett självklart och kraftfullt sätt visar sitt stöd för kvinnorättsförsvararnas kamp mot våld mot kvinnor i irakiska Kurdistan. Jag önskar att Dunya inte glöms bort i övermorgon. Inget barn, ingen flicka, ska behöva gå hennes öde till mötes.

Foto: Manifestation i Erbil, Irak med anledning av mordet på 15-åriga Dunya. Foto: Warvin 2014

Annonser
Det här inlägget postades i Barnäktenskap, Kvinnors rättigheter, Mellanöstern och Nordafrika, sexuellt våld, Våld mot kvinnor och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mord på 15-åriga Dunya i irakiska Kurdistan upprör

  1. Rafeek Baban skriver:

    Jag är väldigt tacksam för det engagemanget och stödet ni visar för kvinnofrågorna i Kurdistan och mellanöstern,Samhället mår bättre om kvinnorna har det bättre ,så enkelt är det
    Rafeek Baban,initiativtagare till minnesstunden och protestbrevet i Sverige,tillsammans med Selma Ahmadi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s