Feministiskt forum med besk eftersmak

Nordiskt Forum i Malmö

Nordiskt Forum samlade 20 000 personer i Malmö. Foto: Kvinna till Kvinna/Karin Råghall

I helgen avslutades Nordiskt Forum i Malmö. Det var den största samlingen på 20 år för kvinnors rättigheter och jämställdhet i Norden. Enligt arrangörerna deltog 20 000 personer. Att på detta sätt få möjlighet att samlas, diskutera, lyssna på fantastiska föreläsare, delta i workshops etc. är inte bara oerhört inspirerande, utan också viktigt för att bygga och upprätthålla en stridbar kvinnorörelse. De senaste årens framväxt att rasistiska, nationalistiska och fundamentalistiska rörelser i Europa har gjort behovet av en stark feministisk rörelse än större.

Kvinna till Kvinna arrangerade fem seminarier under forumet. Vi talade om fredsjournalistik, vi talade om hinder för kvinnor att delta i fredsprocesser och annat beslutsfattande och vi talade om nationalismen som feminismens motpol utifrån vår studie Folk, Familj och Fosterland som vi tagit fram tillsammans med Expo.

Feminism, nationalismens motpol

Biljana Kasic, Lena Ag och Annika Hamrud diskuterade hur nationalismen hotar de rättigheter som kvinnorörelsen har kämpat för i decennier. Foto: Kvinna till Kvinna/Emma Janke

Kvinna till Kvinna samarbetar med cirka 130 kvinnoorganisationer i fem olika konfliktregioner. Till Nordiskt Forum hade vi bjudit med gäster från organisationer på Balkan och i Mellanöstern. För kvinnor i dessa regioner svider erfarenheten av nationalism och fundamentalism in på bara skinnet. Nationalismen har lett till våld, sexuella övergrepp och inskränkta rättigheter för kvinnor. Den religiösa fundamentalismen har dessutom lett till legitimering av till exempel barnäktenskap och begränsad aborträtt. Lägg till detta förföljelser och trakasserier mot hbtq-personer.

Nationalism och fundamentalism undergräver och urholkar kvinnors rättigheter. Kvinna till Kvinna har därför antagit en policy om hur vi ska förhålla oss till det nationalistiska Sverigedemokraterna, och deras värderingar. Vi är tydliga i vårt avståndstagande, SD är inte ”ett parti som andra” hur många röster de än får i olika val. Deras riksdagsplats är ingen fribiljett till normalisering.

Därför blev slutet på Nordiskt Forum så sorgligt. Att forumet, efter flera dagars diskussioner om feminismens roll som motkraft mot nationalism och rasism, avslutades med plats på scen för norska Fremskrittspartiet, representerat av Norges jämställdhetsminister Solveig Horne, blev något av en kalldusch. Jag förstår att det var ett dilemma för arrangörerna eftersom forumets slutdokument vände sig till de nordiska regeringarna. Men att ge Solveig Horne plats på scenen utan att utmana och ifrågasätta hennes rasistiska, homofobiska och antifeministiska uttalanden var märkligt och naivt. Resultatet är ju istället att forumet faktiskt bidrog till den normalisering av nationalistiska och rasistiska partier som de allra flesta feminister närvarande tycker är oacceptabelt.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s