SD:s svans hotar med sexuellt våld

Några dagar kvar till valet. Nationalistiska SD ligger stadigt runt tio procent enligt opinionsundersökningarna. Förra veckan försökte partiet kidnappa en fråga som ligger väljarna varmt om hjärtat: Att bekämpa våld mot kvinnor. I tio punkter ger SD förslag på åtgärder för kvinnors rätt att känna sig trygga.

Samtidigt fortsätter SD-svansen att på nätet formulera partiets verkliga värderingar. De hotar och hatar och kvinnliga meningsmotståndare är särskilt utsatta för hot om just sexuellt våld. Nu senast blev en sångerska som skrivit en SD-kritisk sång måltavla. De extremt grova sexistiska hoten och kommentarerna på Facebook gillas av många anonyma hatare men också av företrädare för SD.

de_andra av Malin Erixon 2

Illustration: Malin Erixon

Det går att dra paralleller mellan det som händer i Sverige och i övriga världen. Många av de kvinnorättsförsvarare vi samarbetar med vittnar om våld och hot om våld som de utsätts för av just nationalister. Till exempel i Södra Kaukasien (där jag just nu befinner mig) och på Balkan.

Nationalistiska SD är inte ett parti som andra och bör inte behandlas som ett sådant. Därför förmedlar vi inte kontakter till våra samarbetsorganisationer till SD, därför bjuder vi inte in dem till våra seminarier. Så här skriver vi i vår SD-policy som vi nu väljer att göra publik:

”Kvinna till Kvinna har många års erfarenhet av att arbeta i konfliktländer. Där har vi sett hur nationalistiska partier och rörelser har bidragit till ett samhällsklimat av våldsam konfrontation, etnisk diskriminering, homofobi och öppen fientlighet gentemot kvinnors mänskliga rättigheter. Vi betraktar Sverigedemokraterna som en del i denna nationalistiska tradition. En politik som sår split mellan grupper och bygger på antifeminism, går emot våra värderingar. ”

Ja, Kvinna till Kvinna har tagit ställning. Mot nationalism och mot SD.

För er som vill fördjupa er mer i nationalisters våld och hot mot just kvinnorättsförsvarare kommer här några tips:

Armenien
Häxjakt på aktivister i Armenien
Hbt-aktivister flyr Armenien

Bosnien
Hbtq-aktivism utmanar nationalismen i Bosnien
Queerfilmfestival attackerad i Sarajevo
Nationalismen lämnar inget utrymme för minoriteter

Serbien
Kvinna till Kvinna fördömer attack på Women in Black-aktivister

Annonser
Det här inlägget postades i Balkan, Kaukasus, kvinnorättsförsvarare, sexuellt våld, Uncategorized, Våld mot kvinnor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s