Jimmies familjepolitik – nej tack

SD säger sig vara ett parti för jämställdhet. Men med 49 stolar för partiet efter gårdagens val till riksdagen kommer kvinnors representation att minska. Endast 20 procent av kandidaterna på SD:s riksdagslista är kvinnor.

Det är inte bara i maktens korridorer som mäns makt befästs av nationalisterna. Var helst där rörelser med nationalistisk tradition drar fram hotas kvinnors ställning.

Kvinna till Kvinnas erfarenheter från Balkan, där nationalismen genomsyrar hela samhället är att nationalister lägger fokus på att ”bygga familjen” som institution. Det står i skarp kontrast mot kvinnors individuella valmöjligheter. Det har till exempel blivit svårare för kvinnor att kombinera barn med en plats på arbetsmarknaden. I vår granskning, publicerad i våras, beskriver kvinnorättsförsvarare hur kvinnor utsätts för ständiga påtryckningar från samhället att de ska ägna sina liv åt att stanna hemma och ta hand om familjen. Ser man till SD:s familjepolitiska förslag är det just åt det hållet de önskar att samhället ska gå.

Våra samarbetsorganisationer över hela världen vittnar om att traditionella könsroller och en konservativ syn på familjen står i vägen för att skapa ett verkligt jämställt samhälle. Samtidigt gör nationalisterna sitt bästa för att cementera dessa.

SVT:s valvaka 2014Så var också familjepolitiken en av de frågor som en segerrusig Åkesson valde att lyfta i SVT-studion igår.

Sverigedemokraterna vill inskränka aborträtten, är emot jämställdhetsanslagen i skolorna, emot öronmärkta pappamånader i föräldraförsäkringen, emot insemination och adoption av samkönade par samt vill dubblera vårdnadsbidraget. Det är tecken på en familjepolitik och en samhällsvision som utgör ett direkt hot mot kvinnor och minoriteters rättigheter.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Hbt-personers rättigheter, Jämställdhet, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter, Nationalism, Svensk politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s