Så kan Sveriges nya utrikesminister gå till historien

Checklista till utrikesministern

Kvinna till Kvinna bistår nya utrikesministern med en checklista.

Bästa utrikesminister,

Du har ett mycket betydelsefullt uppdrag. Ett stort ansvar kommer de närmsta fyra åren vila på dina axlar: att leda Sveriges politik för fred, säkerhet och utveckling och se till att den lämnar avtryck internationellt.

Världen brinner på flera håll, inte bara i Mellanöstern. Det finns många frågor för dig att ta tag i: ökade konfliktnivåer i omvärlden, växande klimathot och stora flyktingströmmar. Vi på Kvinna till Kvinna menar att om Sverige kompromisslöst driver på för att fler kvinnor kan delta i samhällsutvecklingen och kvinnors perspektiv och rättigheter lyfts i dessa sammanhang kommer det att leda till positiva utvecklingsspiraler.

Som en hjälp på vägen ger vi dig därför en checklista. Om du efter fyra år kan bocka av våra fem punkter kommer du att gå till historien som en politiker som drivit på för att göra världen till en bättre plats för alla.

  1. Sverige är en blåslampa för att få in fler kvinnor vid förhandlingsborden när fred ska framförhandlas.

Sverige tar på sig rollen att vara den som ständigt kräver plats för fler kvinnor från det civila samhället i fredsförhandlingar. Det blir ingen hållbar fred om halva befolkningens erfarenheter inte tas tillvara och kvinnors perspektiv osynliggörs. Kvinnors mänskliga rättigheter och lika möjligheter är helt avgörande för en postiv samhällsutveckling, ur ett ekonomiskt, politiskt och socialt perspektiv. Det gäller till exempel att ge upprättelse för överlevare av sexuellt våld i konflikt, öka andelen kvinnor i parlamenten och säkerställa kvinnors möjlighet att röra sig ute i samhället.

  1. Sverige leder vägen mot en genusmedveten, global säkerhetspolitik.

Sverige är ledande i att tänka nytt när det gäller att förebygga väpnade konflikter och bidra till fred och säkerhet. Istället för att utgå från en snäv militaristisk definition av säkerhet ska Sveriges säkerhetspolitik utgå från ett vidgat säkerhetsbegrepp – mänsklig säkerhet.

  1. Sverige tar fram en handlingsplan för hur den ökade nationalismen, högerextremismen och antifeminismen ska motarbetas.

Nationalism och konservativa, religiösa värderingar har medvind i såväl Sverige, Europa som globalt. Dess företrädare förenas i en anti-feminism som handlar om stereotypa könsroller där kvinnans roll främst är i hemmet, medan hennes rätt till frihet, individuella val och kroppslig integritet motverkas. I bland annat Mellanöstern ser vi hur dessa gruppers ökade inflytande slår allt hårdare mot kvinnor, inte minst mot kvinnorättsförsvarare.

  1. Sverige blir en fristad för kvinnorättsförsvarare som utsätts för hot och våld.

Kvinnorättsförsvarare löper samma risker som människorättsförsvarare generellt, men att utmana mäns makt för också med sig specifika risker. Kvinnorättsförsvarare utsätts ofta för grova, sexualiserade övergrepp och deras skyddsbehov måste tas på större allvar än vad som görs idag.

  1. Varenda gång en svensk utrikesminister eller annan representant för regeringen reser till ett konfliktområde är ett möte med kvinnor från civila samhället ett måste.

Genom att träffa kvinnorättsförsvarare ger Sverige dem legitimitet och på så sätt skydd, samtidigt som de kan ge en bild av sin verklighet som annars inte kommer fram. Detta perspektiv kan Sverige sedan med trovärdighet lyfta i förhandlingar med landets makthavare och i olika sammanhang, bilateralt, inom EU och globalt.

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter, Svensk politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Så kan Sveriges nya utrikesminister gå till historien

  1. Ping: Så kan Sveriges nya utrikesminister gå till historien | Dilara Nyheter

  2. Ping: Kommer du ihåg vår checklista imorgon, Margot? |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s