#femdefenders of the world – unite!

Kvinnors rättigheter är ständigt hotade i Sverige och i världen. Kvinnor våldtas, gifts bort, mördas och kränks på grund av att de är just kvinnor. Men kvinnor är inte bara offer. Över hela världen finns det de som gör motstånd. Kvinnor och flickor som kämpar för rätten att gå i skola, rätten att bestämma över sin egen kropp, rätten att röra sig fritt i samhället och rätten att vara med och utforma framtiden.

– Vi kallar dem #femdefenders!

AWID Forum

Demonstration through the streets of Istanbul. for Womens Rights in Development. AWID Forum 2012, Istanbul, Turkey. Kvinna till Kvinna/Christina Hagner


Men engagemanget för kvinnors mänskliga rättigheter innebär en särskild utsatthet. De femdefenders vi samarbetar med beskriver hur de ständigt utsätts för hot, smutskastning och våld. Just nu sammanställer vi på Kvinna till Kvinna material för att uppmärksamma deras arbete och situation. Men det har visat sig vara SVÅRT!

För just det faktum att femdefenders träder fram. Visar sig. Står där med namn och bild. Står upp mot maktfullkomliga män och nationalistiska ledare. Utmanar mäns överordning. Berättar om ojämställdhet. Gör motstånd mot förlegade normer, unken sexism och förtryckande lagstiftning. Gör sig obekväma. Syns och hörs. Just det faktum gör att femdefenders själva är måltavlor för hot, hat och förtryck. Att vara en kvinnorättsförsvarare är att leva i fara. Ibland i livsfara.

En feministisk aktivist vi varit i kontakt med de senaste dagarna kommer från ett land där människor som jobbar för mänskliga rättigheter just nu systematiskt kastas i fängelse. Telefoner avlyssnas, familjemedlemmar utsätts för påtryckningar, vänner fängslas och misshandlas. Och den som står upp och berättar vad regimen gör riskerar att vara näst på tur. Så vem ska berätta om hennes utsatthet?

En annan kvinna jobbar för den romska minoriteten. Hon har fått namn och telefonnummer publicerade på nätet och hela mailkorgen är full med hot om våldtäkt och skändning. Nu är hon gravid och har bestämt sig för att flytta, igen. Den här gången blir det 40 mil bort från vänner och familj. Till en plats där ingen känner henne.

I helgen nåddes vi av beskedet att en framstående jurist och feminist mördats i Irak. Hon hade återvänt till sitt hem en sista gång för att samla ihop sina identitetshandlingar. Hon förberedde en flykt ut ur landet men hann inte undan IS. Hon är inte den första.

En fjärde aktivist som vi hoppas ska gästa oss i Sverige i november och berätta om sitt arbete, skrev igår i ett mail att hon kanske inte kan komma. Hon skriver att hon gärna vill – men kanske är det för farligt. Hon driver ett skyddat boende som hjälper misshandlade kvinnor i ett land ganska långt bort från Sverige. Varje vecka får de besök av arga äkta män. De sitter i bilar och väntar utanför boendet. De bultar på dörren. Kräver att få hem sina sönderslagna fruar. Men de värst utsatta är de som gömmer sig efter att de sålts, utnyttjats och våldtagits. Flickor och kvinnor som gömmer sig undan människohandel. Och den internationella organiserade brottsligheten gör allt för att smutskasta, hota och skrämma också den som står upp för traffickingoffren. Och den har förgreningar ända till Sverige. Därför, skriver hon, är det inte säkert att hon kan komma hit och berätta sin historia.

Ja, ni förstår varför det är svårt att samla information om femdefenders. Men vi får inte ge upp. För att de ska nå framgång och orka fortsätta behöver dessa modiga människor ditt och mitt stöd!

Kom och var med du också den 29 november. Då hyllar vi världens alla femdefenders och står upp för varandra.

We are all #femdefenders!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Jämställdhet, kvinnorättsförsvarare, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter, Nationalism, Sexuella rättigheter, sexuellt våld, Våld mot kvinnor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s