Malala får fredspriset – en hyllning till världens femdefenders

13008047475_969d558612_b

Foto: Flickr/Wow

Idag är vi oerhört glada över att en av världens modigaste #femdefenders Malala Yousafzai får Nobels fredspris för sin kamp för flickors rättigheter! Malala är ett föredöme för oss alla i att stå upp för mänskliga rättigheter. Hon har ihärdigt kämpat mot extremism och fötryck. Trots hot och hat.

Kvinnor enas i sin kamp i gräsrotsrörelser. Att priset går till gräsrotsaktivisten Malala är ett stort erkännande av det viktiga arbete som kvinnorrättsaktivister utför varje dag i världen.

Malala mötte det yttersta våldet när hon blev skjuten av extremister. Kvinnor som står upp för sina rättigheter över hela världen drabbas av extremismens konsekvenser. Utnämningen är ett synliggörande av den häxjakt kvinnorrättsförvarare möter. Malala är en av världens alla #femdefenders som inte låter sig tystas. Utan flickor och kvinnors röster och lika rättigheter kan vi aldrig bygga hållbar fred.

Hon delar priset med barnrättsförsvararen Kailash Satyarthi från Indien. Att det är två personer från Indien och Pakistan som länge har befunnit sig i konflikt är otroligt viktigt ur ett fredsperspektiv. Att föra samman människor över gränserna och stötta kvinnorättsförsvarare är en av Kvinna till Kvinnas viktigaste metoder.

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i kvinnorättsförsvarare, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter, Sexuella rättigheter, sexuellt våld, Uncategorized, Våld mot kvinnor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s