En livsviktig miljon för kvinnor

Flyktingläger i irakiska Kurdistan

Kvinna till Kvinna stödjer kvinnorättsorganisationen Warvins arbete med att stärka kvinnor i flyktingläger. Här Kawagosk flyktingläger i irakiska Kurdistan. Foto: Warvin

Det var extra roligt att komma till jobbet i morse, efter att jag och Alexandra Pascalidou vann en miljon kronor till Kvinna till Kvinna i Postkodmiljonären i fredags. Att få möta alla kollegor som lyckönskat och var stolta, men framför allt så oerhört glada, eftersom de vet hur mycket de här pengarna betyder för vårt arbete för kvinnors rättigheter.

För det är just det som är poängen. Guldkonfetti och uppmärksamhet i all ära, men när jag någon dag senare läser Bitte Hammargrens reportage från Gaza, där människor berättar om hur deras familjemedlemmar sprängdes i bitar eller sköts ner framför deras ögon under Israels offensiv i somras, hur deras hus totalförstördes och nu är svåra att bygga upp igen eftersom blockaden hindrar palestinier från att få in byggnadsmaterial, då kommer man snabbt ur bubblan och in i verkligheten igen.

Samtidigt är det ju just därför de här pengarna är så viktiga. Jag vet att tack vare Kvinna till Kvinnas stöd har kvinnorättsförsvarare i Gaza kunnat hjälpa kvinnor som utsattes extra mycket under kriget – med till exempel psykologiskt och socialt stöd. Och med kunskaper från Kvinna till Kvinna kunde de också, mitt i det värsta, ta en paus för att tillsammans stärka sin egen säkerhet och förmåga att hantera allt det fruktansvärda som hände omkring dem.

Jag vet att tack vare Kvinna till Kvinnas stöd har kvinnorättsförsvarare i Liberia kunnat ge sig ut till avlägsna byar för att sprida information om ebola och hur man undviker att bli smittad. Förebyggande åtgärder som är grundläggande för att lyckas i kampen mot det dödliga viruset, en kamp som nu långsamt verkar ge resultat.

Och jag vet att tack vare Kvinna till Kvinnas stöd har kvinnorättsförsvarare i Libanon, Jordanien och Irak kunnat hjälpa syriska flyktingkvinnor med traumabearbetning och undervisning om kvinnors rättigheter, så att de får en plattform för att kunna motverka exempelvis våld.

Det är för att dessa femdefenders ska kunna genomföra sitt livsviktiga arbete, och motarbeta förtryck och våld, som Kvinna till Kvinna finns. Och det är vetskapen om vad den här miljonen betyder för dem, för vår gemensamma kamp, som ger oss extra breda leenden idag.

Annonser
Det här inlägget postades i Israel Palestina, kvinnorättsförsvarare, Liberia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s