Vad händer nu med den feministiska utrikespolitiken?

Margot Wallström med femdefenders

Margot Wallström inledningstalade vid Kvinna till Kvinnas lansering av en ny rapport om hoten mot världens femdefenders. Här tillsammans med Mary Jane Real, B, Asma Jahangir och Lara Aharonian. Foto: Kvinna till Kvinna/Ida Svedlund

Vi vaknar upp till en dag där det står klart att det är ett nytt politiskt landskap som breder ut sig… men ack så uråldriga frågor: Vi och dom. Solidaritet eller egoism. Öppet eller slutet. Kärlek eller hat. Vad väljer Sverige?

Under några dagar förra veckan tyckte jag att det verkade självklart att Sverige stod på kärlekens sida. Vi fick stort genomslag när vi lyfte hatet mot #femdefenders. Kändes positivt och bra.

Men idag …?

Hur ska de gå med den feministiska utrikespolitiken?

Kvinna till Kvinnas granskning Femdefenders – näthat, gatuhat och världens modigaste kvinnor lanserades den 28 november på Medelhavsmuseet i Stockholm. På plats fanns flera kvinnorättsförsvarare från konfliktdrabbade områden, som berättade om sitt arbete för kvinnors mänskliga rättigheter och vittnade om det hat de och deras medsystrar får utstå för sin kamp.

Utrikesminister Margot Wallström talade också på seminariet.  Hon upprepade sitt budskap om en feministisk utrikespolitik. Det handlar om representation, resurser och respekt.

Dagen efter, på internationella dagen för kvinnorättsförsvarare, skedde oförglömliga möten mellan feministiska aktivister på Kvinna till Kvinnas event Femdefenders Day på Fabriken i Stockholm. Allt avslutades med en grym fest, där feminism, solidaritet och mänskliga rättigheter stod i centrum.

– Vi åker hem med hjärtan fyllda av kärlek, sa en av de kvinnorättsaktivister som besökte oss förra veckan, när hon vinkades av på flygplatsen i söndags.

Under några dagar i slutet av november var vi många som tillsammans lyfte situationen för femdefenders i Sverige och världen.

Sveriges utrikesminister lyssnade noga under fredagens seminarium. Hon satt med under hela samtalet. För de femdefenders som var där, var detta en otroligt viktig handling. En signal till dem att en beslutsfattare på högsta politiska nivå tog dem på allvar.

Hur blir det i fortsättningen?

Ingen vet, men jag vill att ni ska bära med er detta: nationalismen är ett hot mot jämställdheten och ett hot mot femdefenders arbete. Det visade inte minst vår granskning Folk, familj och fosterland – Nationalismens konsekvenser för jämställdhet som vi släppte tidigare i år. För er som inte läst den, det är hög tid nu.

Annonser
Det här inlägget postades i kvinnorättsförsvarare, Kvinnors rättigheter, Svensk politik, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s