Attacker mot aborträtt, antirasister och tiggare hänger ihop

Malin Erixon

Illustration: Malin Erixon

I dagarna är det ett år sen några hundra personer samlades i Kärrtorp för att markera sitt missnöje mot att Stockholmsförorten under hösten plågats av nazistiskt och rasistiskt klotter och propaganda på kärrtorpsskolan och i folks brevlådor. Sen vet vi alla vad som hände. Manifestationen attackerades av nazister.

I söndags attackerades en aborträttsfestival av tre maskerade män som kastade in en rökbomb i lokalen under en filmvisning. Personer som var där vittnar i efterhand om fruktansvärd rädsla. Dödsskräck.

Manuela, en romsk kvinna som tigger vid Odenplan berättar i SR Ekot i morse att åtminstone nån förbipasserande spottar på henne varje dag. Ibland sparkar de på hennes pappmugg. Ibland på henne. Manuela och andra EU-migranter hör till samhällets allra mest utsatta. De sover på gatan och där riskerar de att vakna av att någon försöker kissa på dem. Några veckor före jul. I Sverige 2014.

Det här är inte enskilda isolerade händelser. Att vi ser dem i Sverige just nu är delar av ett större mönster. Sverigedemokraterna med sina 13 procent styr dagordningen i vår parlamentariska församling. Samtidigt som de driver en fientlig politik mot invandrare och flyktingar är de uttalat abortkritiska och sprider fördomar och myter om våra hitresta tiggare.

Sen är det anonyma personer som får gör grovjobbet på nätet och på gator och torg: Spotta, sparka, kissa på människor, beväpna sig och sprida skräck.

Kvinna till Kvinna har de senaste åren rapporterat om en rad liknande attacker i samhällen där nationalismen genomsyrar politiken:

I Armenien har femdefenders blivit attackerade av nynazister, de har bland annat utsatts för mordbrand och dödshot. Företrädare för nationalistiska partier i parlamentet har sedan rättfärdigat handlingarna med argument om att de som arbetar med frågor som rör jämställdhet, genus och hbtq-rättigheter hotar nationen.

I Serbien i juli i år attackerades en fredlig ceremoni i syfte att högtidlighålla folkmordet i Srebrenica i Bosnien 1995. Folkmordet 1995 var utfört av serber vilket förklarar varför serbiska nynazister ogillade högtidlighållandet. Fyra aktivister skadades.

Stiftelsen Expo och Kvinna till Kvinna har i en granskning visat hur nationalismen är konfliktpådrivande, hur den skapar intolerans och hotar mänskliga rättigheter i grunden. Våra samarbetsorganisationers erfarenheter på Balkan visar att nationalismen också hotar kvinnors mänskliga rättigheter specifikt.

I vårt grannland Danmark går jämställdhetsarbetet kräftgång och den framträdande danska feministen Elisabeth Møller Jensen ser en direkt koppling till nationalistiska Dansk Folkepartis framgångar.

Överallt pressar nationalismen kvinnor tillbaka i traditionella könsroller. Tyvärr är risken överhängande att vi också i Sverige kommer se fler uttryck för rasism och konfliktupptrappning på gator och torg parallellt med stagnation för frågor som rör jämställdhet och attacker mot kvinnors reproduktiva rättigheter framöver.

Annonser
Det här inlägget postades i Balkan, Hbt-personers rättigheter, Jämställdhet, Nationalism, Sexuella rättigheter, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Attacker mot aborträtt, antirasister och tiggare hänger ihop

 1. nejtillfascism skriver:

  Reblogga detta på NejTillFascism och kommenterade:
  Vi som minns 15 december 2013

 2. Franck skriver:

  Ja, det hänger ihop på det sättet att det blir tillåtet, upplever somliga, att visa sitt hat, sitt förakt och sitt vilsna sätt att se på varandra. Det släpper fram dessa järnrörsfantaster som har svårt med att kvinnor samlar sig, som du pekar på. MEN det betyder inte att de har kidnappat ÅSIKTERNA. Jag har inga problem med åsikterna du torgför häruppe, men blev bekymrad över att vi låter järnrörsfantasterna POLARISERA det politiska tyckandet. Om jag misstycker att vi ser så oproblematiskt på möjligheten att bara abortera foster, för att vi (både män och kvinnor!) inte tog vårt ansvar vid samlaget (notera att jag utesluter alla ofrivilliga graviditeter, där kvinnan tvingats, våldförts eller omständigheterna är problematiska), så gör det mig inte till våldsman eller ens till någon som motsätter sig rätten till abort. Bara någon som tycker att vi borde tänka längre, både före och efter.

  Järnrörsfantasterna skulle aldrig vara så flexibla, lyssnande eller toleranta att de kunde svälja finliret mellan svart och vitt, men jag tror att varje samhälle värt namnet demokrati, måste kunna diskutera det mesta.

  Men vi ska alltid visa tydligt vad vi INTE vill tillåta, förstås. De som spottar på gatorna är inte enrollerade i en stor konspiration, de är oftast frustrerade, vilseförda och på något sätt förfördelade individer, som kan förändras och bli som vi (även om de inte tycker som vi alltid..). Vi behöver förändra samhällsklimatet och vara en del av förändringen, som det heter. Tack för dina ord som visar sånt jag inte ser annars (blev länkade till min facebooksida)!

 3. Ping: Attacks on abortion rights, anti-racists and beggars connected » Kvinna till Kvinna – works for peace and gender equality

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s