Tillståndet för kvinnor i världen

Snart är det nytt år. För alla oss som kämpar för kvinnors rättigheter globalt är 2015 speciellt. Det är 20 år sen FN:s världskonferens om kvinnor hölls i Peking. Där enades världens stater om en gemensam plattform för arbetet för kvinnors rättigheter.

Pekingplattformen var en fantastisk framgång och vi var många som hade en stark känsla av att förändring faktiskt var möjlig. Vi var också många som trodde att det skulle gå snabbare än vad det faktiskt har gjort. För hur står det till med kvinnors rättigheter i världen? Att läsa av samtiden är svårt. Utveckling går både framåt och bakåt. Men inför det nya året gör jag trots det ett försök att lista ett axplock trender i siffror.

i94933358._msw565h424_szw565h424_

Fler flickor får gå i skola i världen. 12-åriga Soyian går i skola i Masai Mara Kenya. Foto: Emma Janke

Fler flickor går i skolan i världen. Idag börjar 97 flickor per 100 pojkar grundskolan, att jämföra med 91 per 100 för tio år sedan. Ändå återstår mycket arbete. Flickors rätt till skola är ifrågasätts i många regioner och framstegen är inte jämt fördelade över världen. Vi ser också en aggressiv motrörelse. Just skolflickor har blivit särskilda måltavlor för fundamentalistiska rörelser som till exempel Boko haram i Nigeria och Talibanerna i Afganistan och Pakistan.

Kvinnors deltagande i politiken ökar. 21,8 procent av världens parlamentariker är kvinnor, en ökning från 14 % år 2000. Det är för långsamt men 1997 hade bara fem länder över 30 procent kvinnor i parlamenten. Idag är motsvarande siffra 33 länder. Fler kvinnor innehar också särskilt viktiga ministerposter såsom inom försvar, utrikespolitik och miljö. I Sverige har dessvärre en 40-årig lång positiv trend brutits. Andelen kvinnor i den svenska riksdagen är nu inte ens 44 procent. En förklaring är att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen för åtta år sedan. Risken är såklart överhängande att det minskar ytterligare om SD får mer inflytande efter valet. Jämställdhet är inte direkt en paradgren för nationalister.

Mödradödligheten har minskat med drastiska 45 procent mellan åren 1990 och 2013 globalt. Att föda barn har alltså blivit lite mindre farligt. Men fortfarande dör 800 kvinnor om dagen i samband med graviditet eller förlossning. Vilket är helt oacceptabelt. Dessutom är det fortfarande farligt att avsluta oönskade graviditeter. Ungefär 50 000 tusen kvinnor dör på grund av osäkra aborter varje år.

När det gäller könsrelaterat våld är det inget ljus i tunneln direkt. 2013 släppte WHO sin rapport om våld mot kvinnor. Fruktansvärd läsning. Nästan 1/3 av kvinnorna i världen har utsatts för våld eller sexuellt våld i en nära relation och 38 procent av alla mord på kvinnor är utförda av kvinnas partner. Var tredje kvinna i EU har någon gång utsatts för våld eller sexuellt övergrepp. Sverige ligger i topp i regionen. Våld mot kvinnor är en världsomspännande epidemi, som orsakar mer skada och död för kvinnor än vad cancer, malaria, trafikolyckor och krig gör tillsammans?

Könsstympning är en grym sedvänja som inte har med religion att göra. Det förekommer i både muslimska och kristna samhällen. Det är därför glädjande att könsstympning minskar i omfattning i de flesta länder där det varit vanligt. Det finns dock ett antal länder där flickor fortsätter att stympas i samma omfattning som tidigare.

Antalet flickor som gifts bort minskar. På 80-talet hade 12 procent av världens kvinnor ingått äktenskap före 12 års ålder idag är siffran 8 procent. Men trenden är endast en flämtande låga i mörkret – det går för långsamt. Det finns också illavarslande tendenser. Vi ser att barnäktenskapen ökar i syriska flyktingläger.  Säkerhetsläget gör att föräldrar anser att äktenskap skyddar döttrarna från fattigdom och sexuellt våld. Kvinna till Kvinna har också fått liknande indikationer, om att föräldrar gifter bort sina flickor i ökad omfattning, från organisationer vi samarbetar med verksamma i Gaza.

Det är alltså snart 20 år sedan världen samlades i Peking och drog upp riktlinjer för arbetet för kvinnors mänskliga rättigheter. Det finns ljusglimtar, kvinnors deltagande i politiken ökar och fler flickor får gå i skola. Kvinna till Kvinna har varit del i det globala arbetet som gjort det möjligt. Men mycket återstår. Jag vill passa på att tacka våra partnerorganisationer och alla ni som skänkt pengar till oss och på så sätt bidragit till vårt arbete i världen. Det betyder mycket.

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Barnäktenskap, Jämställdhet, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter, Sexuella rättigheter, sexuellt våld, Uncategorized, Våld mot kvinnor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s