Våld mot kvinnor bekämpas inte med hat mot muslimer

feminismeveryoneEn av Kvinna till Kvinnas absolut viktigaste uppgifter är att bekämpa våld mot kvinnor. Det gör vi tillsammans med lokala kvinnorättsaktivister i olika konfliktdrabbade områden.

När vi lyfter våld mot kvinnor händer det – främst när det handlar om Mellanöstern – att någon ser en chans att vädra sin islamofobi. Häromdagen tipsade vi i sociala medier om ett radioinslag i Sveriges Radio:s Studio Ett, där vår fältrepresentant i Irak berättar om den förvärrade situationen för kvinnor i landet. I en kommentarer till inlägget, skrev en person att hen tycker det är dags att stå upp för kvinnors rättigheter även här hemma där, enligt personen, ”muslimska kvinnor förtrycks av sina män och svenska kvinnors frihet har sålts ut i och med invandringen av män från kulturer som inte respekterar kvinnor.”

Den typen av kommentarer får mig att känna en stor trötthet, sorg och ilska. Jag tänker på de fantastiska aktivister vi jobbar med i Irak – bland andra shiamuslimer, sunnimuslimer, kristna och yazidier. Samtliga jobbar mot våld mot kvinnor. De kämpar mot diskriminerande lagar, religiösa extremisters syn på kvinnor och attityder som skuldbelägger offret i stället för förövaren. Jag tänker på kvinnor och män jag träffat, som förhandlar med IS för att hjälpa kidnappade flickor och kvinnor att bli fria.

Vad gör det med dessa aktivister och deras kamp, när röster utifrån påstår att problemet är ”deras kultur” (vilken det nu skulle vara, inom Irak ryms många olika kulturer)? Och vad gör det med oss?

Med en sådan analys kommer det globala problemet med våldet mot kvinnor aldrig att kunna bekämpas. Tvärtom kan den bidra till att förvärra det. För om det är något vi på Kvinna till Kvinna har lärt oss under de 20 år vi jobbat med kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden så är det att vi och dom-tänkande, hat mellan olika grupper, splittrade samhällen, sekterism och nationalism skapar, underblåser och förvärrar konflikter – vilket även medför ett ökat och allt grövre våld mot kvinnor.

Med en sådan analys kommer varken våldsutsatta kvinnor och flickor i Irak eller Sverige bli hjälpta. Det behöver väl knappast påpekas att problemet med våld mot kvinnor i Sverige inte skulle lösa sig om Sverige stoppar invandring från ”kulturer som inte respekterar kvinnor” (skulle vi börja med att kasta ut alla oss som bor här?). För som Nationellt centrum för kvinnofrid påpekar: ”Mäns våld mot kvinnor existerar överallt och förekommer oberoende av kulturell och religiös tillhörighet, etnicitet, sexualitet, social tillhörighet och ålder.”

Anledningen till att många av de kvinnor som bor i Sverige i dag har en relativt stor frihet beror på många år av feministisk kamp. Vi hade varken fått rösträtt eller rätt till förskola och fri abort utan kvinnorörelsens kämpar. Likadant är det i andra delar av världen: kvinnors fri- och rättigheter är ett resultat av aktivisters outtröttliga arbete. Kampen kan inte alltid föras på samma sätt, eftersom den inte bedrivs utifrån samma förutsättningar, men vi kan ändå lära av varandra och hjälpas åt.

Eftersom vi vill att kvinnor – oavsett var i världen de föds – ska slippa utsättas för våld, kommer vi att fortsätta stödja och delta i den globala kvinnorättskampen. Vi kommer att lyssna till lokala aktivisters kunskap, och bidra med det vi kan. Vi kommer också att fortsätta ha invändningar mot förenklade och konfliktskapande analyser och ideologier, som grundar sig på nationalism och vi och dom-tänkande.

Foto: Flickr (Licenses: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/legalcode)

 

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter, Mellanöstern och Nordafrika, Nationalism, Uncategorized, Våld mot kvinnor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s