Kommer du ihåg vår checklista från i höstas, Wallström?

femutrpol_1_webBästa utrikesminister!

På onsdag ska du delge Riksdagen din första utrikesdeklaration sedan du tillträdde för några månader sedan. Du har upprepade gånger gjort tydligt att Sverige ska driva en feministisk utrikespolitik, och vi gjorde i höstas en checklista för att hjälpa dig på traven.

Skeptiker menar att en feministisk utrikespolitik inte kan släcka de bränder som rasar i många delar av världen. Jag ser tvärtom en feministisk utrikespolitik som nytänkande efter att världen i många, många år försökt använda samma gamla verktyg och metoder. Alltför ofta har det varit med fokus på militära insatser och våld.

Skeptikerna väljer att inte se en del av verkligheten. I Liberia var det till exempel en grupp kvinnor, som satte sig ned och blockerade förhandlingsrummet när vapenstillestånd skulle förhandlas. De tvingade fram freden. Deras kamp hade varit lång och osynlig med minimala resurser, men de tvingade krigsherrar och makthavare till samtal.

En feministisk utrikespolitik möter världen med en uppdaterad verktygslåda, en som bättre förmår bekämpa Boko Haram i Nigeria och IS i Syrien, Rysslands folkrättsbrott och det sexuella våldet i DR Kongo. Den bygger på en insikt om att det inte finns några ”quick fixes”, när konflikter urartar i våld. För trots att världens konflikter blir alltmer komplexa envisas omvärlden med förenklade lösningar som dessutom ignorerar halva befolkningen, kvinnorna.

År 2011 slog Världsbanken fast i en rapport att de länder som inte kommer att nå upp till Millenniemålen är de länder som drabbats av konflikter. Dessa länder kastas många år tillbaka i utvecklingen. Infrastruktur faller samman och militära utgifter slukar statsbudgetar. Samma länder lyckas heller inte bryta konfliktcykeln utan faller gång på gång tillbaka i väpnat våld. Samtidigt visar forskning från Uppsala universitet att det finns en stark koppling mellan jämställdhet mellan kvinnor och män, och sannolikheten att ett land drabbas av interna väpnade konflikter. Ju mer jämställdhet, desto mindre risk för krig.

En feministisk utrikespolitik handlar alltså om mer än kvinnor och jämställdhet. Det handlar om att sätta människan i centrum utifrån ett vidgat säkerhetsbegrepp, det som kommit att kallas ”mänsklig säkerhet”. Den sätter människans säkerhet, inte staters gränslinjer, som fokus.

Vi vet, för våra samarbetsorganisationer lever och verkar i många av de mest utsatta områdena.

I Irak handlar det om att en ensidigt militär lösning inte kommer att lösa politiskt förtryck, diskriminering, religiösa och etniska spänningar och ett systematisk uteslutande av kvinnor som bidragit till radikaliseringen i regionen. 2013 varnade vi för att vi fick larmrapporter från aktivister runt om i Irak som berättade hur situationen förvärrades, utan att någon lyssnade. Tecknen fanns där, men det utlovade långsiktiga engagemanget svalnade. Idag lever våra samarbetsorganisationer med resultatet. Nu tvingas aktivisterna dessutom kämpa för att ta hand om de kvinnor som lyckas fly undan IS terror men som inte har någonstans att ta vägen med sina trauman och fysiska skador.

I DR Kongo handlar det bland annat om att bryta manliga och korrupta system och öka kvinnors inflytande, men också synliggöra omvärldens hycklande i ansvaret för ett av de blodigaste krigen sedan andra världskriget. Våra samarbetsorganisationer ser till att våldtagna kvinnor i Kongo har en plats att komma hem till efter behandling. De arbetar med blicken fäst på lösningar.

I Syrien visar ett feministiskt synsätt hur övergreppen och konflikten spiller över gränserna samtidigt som stormakter och grannstater agerar i bakgrunden. Helt krasst står omvärlden lamslagen sånär som på ytterligare vapenleveranser och bombningar. Vi som lyssnar noga vet att det finns de som kämpar för att få vardagen att fungera och som redan tänker på framtiden.

Alla dessa modiga människor kämpar mot förtryck, ofta utan erkännande och alltid med små resurser. En feministisk utrikespolitik, ser dessa aktörer, ger dem stöd och erkännande. För att det är en av många vägar vi måste gå för att nå hållbar fred.

En feministisk utrikespolitik…

  1. handlar om fred för alla
  2. utgår från mänsklig säkerhet
  3. berör kvinnor och män
  4. fokuserar på mänskliga rättigheter och demokrati
  5. tänker utanför boxen, med genusglasögonen på
  6. synliggör och tar tag i grundorsaker till konflikter
  7. erkänner kvinnors betydelse i säkerhetspolitiken

…är helt enkelt smart politik.

Jag hoppas att du pratar om detta imorgon. För vi behöver en nytänkande utrikes- och säkerhetspolitik för detta årtusende, och den är feministisk.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnors rättigheter, Svensk politik, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s