Utvärdera insatsen i Afghanistan – för kvinnornas skull

Säkerhetsläget för Afghanistans kvinnor har försämrats rejält det senaste året. Kvinnor vågar knappt gå ut. I november skadades kvinnorättsförsvararen Shukria Barakzai, som också sitter i det afghanska parlamentet i ett självmordsdåd. Hon lovade efter det att hon ska jobba hårdare än någonsin för kvinnors rättigheter. Respekt!

mainimageDet här är inte överraskande jordens farligaste plats att vara kvinna på. Det räknas dessutom som världens näst mest ojämställda land (bara Jemen är sämre). Endast femton procent av alla kvinnor är läskunniga och inte ens hälften av flickorna går i skola.

Samtidigt har Afghanistan seglat upp som ett av Sveriges största biståndsländer. Vi kommer de närmaste fem åren att plöja ner närmare fem miljarder av stödpengar i det krigshärjade landet.

Det är också bara ett drygt halvår sedan som de svenska styrkorna packade ihop och lämnade över basen Northern Lights till den afghanska militären. Den trettonåriga insatsen i Afghanistan har varit utan motstycke vad gäller personal och kostnader. 9000 svenskar har hunnit tjänstgöra inom den Nato-ledda Isaf-styrkan och bara det militära bidraget har kostat Sverige nio miljarder.

Är det någon som idag minns det goda syftet från början? Att skicka en fredsfrämjande styrka som skulle stabilisera Afghanistan och möjliggöra en politisk, ekonomisk och social utveckling – inte minst för de afghanska kvinnorna. Robert Egnell menar på SvD Brännpunkt att Sverige snarare har deltagit i ett fullskaligt lågintensivt krig. De positiva bestående resultaten är tyvärr få.

Så vad har Sverige bidragit med för att främja säkerhet och utveckling i Afghanistan? Det vet vi inte – ännu.

I ett öppet brev till Margot Wallström, Peter Hultqvist och Isabella Lövin den 15 januari i år krävde jag och Kvinna till Kvinna, tillsammans med Svenska Afghanistankommittén, Läkare utan gränser och Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen att det måste till en bred utvärdering av Sveriges insatser. Vi vill ha reda på vilken betydelse det svenska engagemanget har haft för möjligheterna till en fredlig, rättvis och hållbar utveckling i Afghanistan.

Det borde vara ganska självklart att våra styrande också vill ta reda på det. De nordiska grannländerna har redan påbörjat sina utvärderingar av insatserna i Afghanistan, men i Sverige har det dröjt trots upprepade löften, vilket flera debattörer har påpekat den senaste tiden. Nu verkar det äntligen vara på gång, meddelade försvarsminister Peter Hultqvist på SvD Debatt.

Men om utvärderingen kommer att ge något beror helt på hur den genomförs. Vi kräver i vårt öppna brev att det sker under UD:s flagg eftersom huvudansvaret för säkerhets och biståndspolitik ligger här. Alla insatser måste utvärderas, de militära, de civila och biståndet. Vi vill också att den utförs av oberoende aktörer. Det är absolut nödvändigt för trovärdigheten. Den vägen har man valt att gå till exempel i Norge.

En nåd att stilla bedja om hade varit att utvärderingen också skulle få ett genusperspektiv, men där är vi nog inte – ännu.

Svenska trupper är på väg ut i världen igen. I öknen utanför Timbuktu tar Camp Nobel form under främst praktiska vedermödor. (Att det valda namnet leder funderingarna i flera riktningar är en annan fråga). Det är outhärdligt varmt, utrustningen är försenad och de svenska fordonen fastnar på de sandiga vägarna. Den här gången sker insatsen direkt under FN-flagg. 250 svenska soldater ska hjälpa FN att samla in underrättelser för att skydda civilbefolkningen. Det handlar inte om stridande förband men det gjorde det inte från början i Afghanistan heller.

Det är absolut ett viktigt uppdrag. Det är fredsbevarande. Med en rejäl utvärdering av Afghanistan kan vi kanske se till att insatsen i Mali håller fast vid den ursprungliga avsikten – att skydda civilbefolkningen och inget annat.

Annonser
Det här inlägget postades i Afghanistan, kvinnorättsförsvarare, Kvinnors rättigheter, Svensk politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s