Inför 8 mars och kvinnokommissionen i New York – pepp till alla #femdefenders!

När jag skriver det här är det några dagar innan 8 mars. I år fyller internationella kvinnodagen 105 år, eller 104 eller kanske 103, beroende på vem man frågar. Det har inte alltid varit just 8 mars heller. Ibland 19 mars, ibland 1 maj eller helt andra dagar.

8 mars seriestripPå insidan av en toalettdörr här på kontoret hänger det en 70-talsaffisch över nedslag i kvinnohistorien kring 8 mars. Man hinner titta på den ordentligt då och då. Den är utformad som en seriestrip. I en av rutorna hyllas amerikanska texitilarbeterskors demonstrationer på 1850-talet, i en annan ruta berättas om demonstrationståget med 20 000 kvinnor som gick genom Wien 1911 för att kräva rösträtt.

Den här affischen verkar tillhöra en annan tid, den sista serierutan är från 1972 och allt andas entusiasm, energi och inte minst framtidstro. Det är 43 år sedan och snart kommer den där seriestripen att ha ett halvt sekel på nacken.

Men hur blev den tiden den här tiden?

Jag tänker tillbaka på några av den senaste månadens rubriker. En känd libysk kvinnorättsaktivist, Intisar Al-Hasairi mördas 24 februari i Tripoli. En månad innan dess förblöder Shaima Al-Sabbagh, kvinnorättsaktivist i Egypten på gatan efter att ha blivit skjuten vid en fredlig demonstration. Här i Sverige vittnar kvinnliga journalister som står upp för kvinnors rättigheter om näthat, tillmälen och dödshot. Nu senast SR P1-medarbetaren Alexandra Pascalidou och chefredaktören för GT Frida Boisen.

Ja, du behöver bara uttrycka dig som kvinna i media, i något så lättsamt som en kommersiell radiostations morgonshow för att råka ut. Radioprataren Titti Schulz läste i TV-programmet Uppdrag Granskning upp följande brev hon hade fått av en lyssnare; ”Din pryda jävla subba. […]. Det du behöver det är att knullas sönder med ett basebollträ. Dö. Kan du inte bara dö?” (SVT Uppdrag Granskning 6 februari 2013)

Hat, hot och våld. Det är inför 8 mars viktigare än någonsin att stå upp för våra kvinnorättsförsvarare, våra #femdefenders. I alla delar av världen. Det blåser snåla vindar men det finns också ljuspunkter. Just därför ska vi samarbeta mer, träffas mer, stödja varandra ännu mer!

Nästa vecka ska jag delta i kvinnokommissionen (CSW, Commission on the Status of Women). 8600 kvinnorättsförsvarare från 1100 organisationer över hela världen samlas fjorton dagar i New York. CSW har ägt rum nästan årligen sedan slutet av 40-talet och erbjuder en unik möjlighet för kvinnorättskämpar att mötas och utbyta erfarenheter. Det är världens största FN-konferens för kvinnor.

Vad kommer vi då att prata om? Troligen mest om hur kvinnor ska kunna hålla fast vid de rättigheter som de har idag, och inte drabbas av ytterligare bakslag. Att de i nationalismens och den religiösa fundalismens namn inte ska tvingas tillbaka till rollen som maka, mor och hushållerska.

Detta är förstås sorgligt, att vi primärt inte diskuterar och arbetar för utvidgade rättigheter utan måste fortsätta att försvara sådana självklarheter som kvinnors rätt till sin egen kropp och eget självbestämmande.

Men jag är övertygad om att det under dessa intensiva veckor kommer mängder av rapporter om framgångsrika arbeten både i de större och i de mindre formaten. I Irak t ex, där #femdefenders kämpar mot – och tillfälligt har lyckats stoppa – ett lagförslag som tillåter barnäktenskap från nio års ålder, där finns det i alla fall en liten konkret ljuspunkt. Kvinnor får numera själva ansöka om pass utan att behöva tillstånd från sina män eller en manlig släkting. Ett steg framåt.

Jag vet att jag kommer att få höra flera sådana här berättelser under de här veckorna och vi alla tusentals deltagare kommer att återvända hem med idéer, uppslag, strategier och kampvilja. Jag kommer att skriva mer här på bloggen om vad som händer på CSW – den stora kvinnokonferensen – under nästa vecka.

Till dess så hyllar jag alla #femdefenders inför 8 mars. Vi ger aldrig upp!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s