Kvinnor nekas ge medborgarskap till sina barn

Jag går en sväng till mitt lilla förortscentrum efter jobbet. Passerar tunnelbanan som jag tar för given, stadsdelskontoret som erbjuder samhällsservice som jag ser som självklar och girar in på apoteket. Före mig i kön står en mamma med sitt barn och ska hämta ut recept. Mamman är mer än förberedd och halar upp ett pass som visar att den halvårsgamla ungen är medborgare i konungariket Sverige och har rätt till medicinen. Personalen ler. Det räcker så bra med mammas ID-kort. Jo, ett sådant har hon också med. Det är då jag börjar följa skeendet lite mer än vanligt.

IMG_246 resize

I veckan fick jag foton från vår samarbetsorganisation CRTD.A i Beirut i samband med Mors Dag. Mors Dag i Libanon alltså, som inte alls infaller på samma söndag som här. Det var inte Mors Dag-bilder med rosor, tårta och frukost på sängen precis utan det var foton från en demonstration som arrangerades av CRTD.A  för kvinnors rätt att ge medborgarskap till sina barn och makar. 2000 personer deltog i aktionen i centrala Beirut.

Idag kan medborgarskap i Libanon bara föras vidare av män. Om du som libanesisk kvinna är gift med en icke-libanes kan barnet inte bli libanesisk medborgare. Det här påverkar såväl skolgång som tillgång till sjukvård och det finns en rad grundläggande medborgerliga rättigheter som de här barnen aldrig får. De kan inte rösta i Libanon, t ex. De blir statslösa.

Det här är diskriminerande, orättfärdigt och obegripligt men tyvärr inget unikt. Libanon är bara ett av 27 länder i världen som nekar exempelvis kvinnor att överföra sin nationalitet till sina barn på samma sätt som män. Andra grupper nekas medborgarskap av trista skäl, som etnisk diskriminering. Dit hör till exempel Burmas muslimska minoritet rohingyas.

I andra länder är det krig och konflikter som lägger hinder i vägen. I Syrien och Irak har det fötts tusentals barn de senaste åren som inte har blivit folkbokförda. Siffror från 2014 visa att 70 % av alla syriska barn som föds i Libanon saknar födelseattest. Officiellt så finns de alltså inte.

Minst tio miljoner människor i världen är statslösa och då ska det tilläggas att statslösa palestinier inte är medräknade i den siffran. FNs flyktingkommissariat startade 2014 kampanjen ”Jag tillhör” för att alla människor i världen ska ha en nationalitet om tio år.

Och det går faktiskt framåt. De senaste tio åren har fyra miljoner människor runt om i världen fått medborgarskap för att lagar har ändrats, och allt fler länder skriver under FN-resolutioner mot statslöshet.

Det kan gnällas på svenska register och mantalsskrivning och personnummer och överregistrering i det svenska samhället. Mer sällan vädrar någon tacksamhet över att du också har rättigheter för att du är medborgare. Självklara rättigheter som att resa för att du har ett pass och att få rätt till stöd och samhällsservice för att du är mantalsskriven i Sverige.

Så jag väntar i den långa kön till postdisken i mataffären nästan med andakt. Ett rekommenderat brev är skickat till mig för att jag är folkbokförd på just den adressen, och jag kommer att få ut den försändelsen för att det finns bevis på att jag är jag. Jag kramar mitt ID-kort i handen.

Annonser
Det här inlägget postades i Jämställdhet, Kvinnors rättigheter, Mellanöstern och Nordafrika, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kvinnor nekas ge medborgarskap till sina barn

  1. Ahmed Yala Yala skriver:

    Det här publiceras fem dagar innan Sverige skall sluta med decennier av samma sorts diskriminering fast mod det andra könet , papporna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s