EU har äntligen lyssnat på oss!

Federica Mogherini

Federica Mogherini

Plötsligt händer det. Det skickas inga pressreleaser eller görs några uttalanden, men insmuget i ett rådsprotokoll från EUs Foreign Affairs Council , dvs det organ där EU:s utrikesministrar regelbundet diskuterar och samråder när det gäller EU:s gemensamma utrikespolitik gentemot omvärlden, (sidan 9 av 16)  från den 18 maj så står det svart på vitt; ”Rådet välkomnar avsikten som EUs höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Federica Mogherini har, att inrätta en högnivå-representant som helt ägnar sig åt implementerandet av FNs säkerhetsråds resolution 1325 och gender-relaterade frågor.”(översättning fr engelska)

Detta är en stor framgång som göms i en något byråkratisk text. Här på Kvinna till Kvinna gör vi vågen, men jag inser att om en inte jobbar dagligen med de här frågorna förstår en inte automatiskt hur viktigt det här är för att lyfta kvinnors röster och perspektiv när det gäller frågor om fred och säkerhet och hur EU ska agera när det gäller olika konflikter i omvärlden och i vårt närområde. EU kommer alltså att få en person på hög nivå som ska säkerställa att de här perspektiven finns med i EU:s utrikespolitik.

I flera år har Kvinna till Kvinna systematiskt och tålmodigt jobbat för att EU ska tillsätta just en sådan här befattning eftersom EU länge legat steget efter FN när det gäller att genomföra FN:s säkerhetsråds resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Det här blev också en del av regeringens feministiska utrikes- och säkerhetspolitik, vilket nu gett resultat. Bra jobbat säger vi till regeringen – som också nämnde detta i en debattartikel av Wallström/Lövin/Regnér häromdan!

Annonser
Det här inlägget postades i EU, FN:s resolution 1325, Jämställdhet, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter, Svensk politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s