Vi försöker göra något istället för att debattera

Syriska flyktingar i norra Irak

Syriska flyktingar i norra Irak

Under min augustisemester har debattören Jenny Nordberg gått ut i SvD och påstått att de svenska feministerna inte tar tillräckligt starkt avstånd från IS övergrepp mot kvinnor i Syrien och Irak. Hon drar därmed igång en ganska hätsk debatt i sociala medier. Hon får ta mycket pisk och kallas bland annat ”riksidiot” av Gustav Almestad på sajten Politism, men backas också av flera namnkunniga, däribland Erik Helmerson på ledarplats i DN.

Det är alltid bra att utsatta kvinnors situation uppmärksammas, så tack Jenny Nordberg för att du lyfter en sådan viktig fråga, men jag undrar vad du vill uppnå. Är det de syriska kvinnornas situation du vill förändra eller är det de svenska feministerna du vill ge dig på?

Hela den feministiska tanken är under attack världen över. Patriarkala strukturer vinner mark i flera länder och kvinnors handlingsutrymme och rörelsefrihet begränsas. IS är ett av de mest våldsamma och misogyna uttrycken för detta.  Är det verkligen feministerna som är problemet här? Är den här utvecklingen en följd av att just vi inte har ställt oss på barrikaderna i tid?

Jag tror inte att vi gynnar de syriska kvinnorna eller andra utsatta grupper av kvinnor i den här regionen genom ett polariserat debattklimat. Vi måste alla arbeta tillsammans för att bidra till en lösning på situationen och här har hela samhället ett ansvar. Inte bara feministerna.

Nordberg har kanske rätt i att vi i Kvinna till Kvinna har varit tysta i debatten, men det är inte i första hand på tyckarsidorna i svensk riksmedia som vi uträttar någonting. Det är på plats i konfliktområdena i Mellanöstern, i Afrika och på Balkan. Med ett långsiktigt arbete, oförtrutet år efter år, långt efter att inläggen på svenska debattsidor har upphört.

Just detta är hjärtat och kärnvärdet i den organisationen jag företräder. Kvinna till Kvinna bildades för 20 år sedan som en reaktion på de systematiserade övergreppen av sexuellt våld som drabbade tiotusentals kvinnor under Balkankrigen. Även organisationen Män för Jämställdhet startades av den anledningen, i raseri över det sexuella våldet som männen i Balkankonflikten utsatte kvinnorna och även vissa män, för.

Vi har fortsatt vårt arbete. Kvinna till Kvinna finns än idag kvar på Balkan eftersom sexuellt våld som konfliktvapen förstör familjer och samhällen under lång tid framöver. Sexuellt våld är en genomtänkt taktik i konflikt. En taktik som stigmatiserar, hotar och terroriserar en civilbefolkning.

En av de viktigaste insatserna för, att utifrån ett feministiskt förhållningssätt, motverka IS och alla grupper som systematiskt kränker kvinnors mänskliga rättigheter, begränsar kvinnors rörelsefrihet och rätt att delta i samhällslivet och använder sexuellt våld som vapen, är att på plats stödja kvinnors rättigheter, ge kvinnor makt i samhället och öka jämställdheten.

Kvinna till Kvinna arbetar sedan snart femton år i sju konfliktdrabbade länder i Mellanöstern. Vi stödjer här runt 50 organisationer som oförtrutet kämpar för att förbättra kvinnors villkor. Alla våra samarbetspartners stödjer och hjälper kvinnor som är offer för våldet i regionen och här är det inte bara IS som är aktörer utan det finns många andra förövare. Vi fortsätter att finnas på plats, i städer som Erbil och Kirkuk, när många andra organisationer väljer att lämna på grund av det allvarliga säkerhetsläget.

Vi har inget större intresse av att delta i en debatt som främst verkar syfta till att skuldbelägga svenska feminister. Det är de syriska, irakiska, assyriska och yezidiska kvinnorna inte heller betjänta av. Vi väljer att agera på plats istället.

Statsvetaren Ulf Bjereld skriver i sin blogg 18 augusti om frånvaron av upprop, manifest och demonstrationer mot IS övergrepp; ”Förklaringen är enkel. Demonstrationer och upprop syftar oftast till att väcka uppmärksamhet åt en fråga och påverka opinionen. Men i frågan om IS är frågan redan uppmärksammad och opinionen är väldigt enig. Stödet för IS i Sverige är extremt svagt. Här finns inte någon att övertala, här finns inget politiskt ledarskap att utmana och ifrågasätta.”

Medial tystnad betyder inte alltid bristande engagemang!

Jenny, du frågar i ditt inlägg i SvD efter vem du ska ringa och vilken förening du ska gå med i. Ring oss om du är intresserad av att stödja ett konkret och långsiktigt arbete för att hjälpa, skydda och stödja kvinnor som är utsatta för IS härjningar!

 

 

 

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Bistånd, Irak, Kvinnors rättigheter, Mellanöstern och Nordafrika, sexuellt våld, Syrien, Våld mot kvinnor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vi försöker göra något istället för att debattera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s