Det tar sig sa hon som hade eld i håret!

I demokratiska republiken Kongo kämpar flera av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer för ett jämställt deltagande i politiken. Foto: Rien sans les femmes

I demokratiska republiken Kongo kämpar flera av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer för ett jämställt deltagande i politiken, här i kampanjen Rien sans les femmes. Foto: Tatiana Miralles


Den svenska feministiska utrikespolitiken so far…

Betyg: Godkänt +

I söndags tillkännagav statsminister Stefan Löfven i FN att Sverige tar initiativ till att skapa ett nätverk av kvinnliga medlare som ska kunna sättas in i konflikter världen över.

– I en värld där kvinnor är dramatiskt underrepresenterade i fredsförhandlingar och fyra av tio fredsuppgörelser kollapsar inom tio år måste vi göra på ett annat sätt, sade Löfven.

Han har helt rätt. Det är en seger för kvinnor och för möjligheterna till mer hållbar fred. Dessutom är det en framgång för Kvinna till Kvinna och andra kvinnoorganisationer världen över. Äntligen ser vi frukten av flera års enträget arbete.

I Kvinna till Kvinna har vi länge lyft hur viktigt det är att inkludera kvinnor i fredsprocesser och vi har aktivt arbetat för att skapa nätverk av kvinnliga fredsmedlare för att utbyta kunskap och föra den vidare. Redan 2012 samlade vi flera av (extremt få) erfarna kvinnliga medlare och fredsförhandlare i Genève i syfte att stärka stödet för vikten av genusperspektiv i fredsprocesser och förhandlingar.

EU har, på svenskt initiativ, nyligen tillsatt en så kallad högnivåperson som bland annat har till uppgift att säkerställa att FNs resolutioner om kvinnor, fred och säkerhet (Resolution 1325 med efterföljare) genomförs i alla led även inom EU. Ett krav vi och andra fredsorganisationer framförde till EU:s medlemsstater redan år 2010.

Utrikesminister Margot Wallström tänker också kalla till ett krismöte på högsta nivå inom FN för att kräva en akut handlingsplan om IS brott mot mänskligheten och speciellt IS systematiska och sexualiserade våld mot kvinnor.

Den svenska feministiska utrikespolitiken börjar alltså ge avtryck i flera sammanhang.  Kvinna till Kvinna välkomnar det ambitiösa förändringsarbete som svenska UD har påbörjat både inom sin förvaltning och när det gäller utrikespolitiken.

Vi vill påminna om att utnämningspolitiken är viktig i det här sammanhanget. Kvinnor är underrepresenterade i praktiskt taget alla internationella organ som är ansvariga för att övervaka och utveckla folkrätten, mänskliga rättigheter och internationella relationer. Kvinnor sitter endast på 21 % av posterna inom internationella och regionala tribunaler. Bara tre av 15 domare i den Internationella domstolen i Haag är kvinnor. Den Internationella havsrättsdomstolen har 21 domare, men bara en är kvinna. Endast tre av 20 domare i Internationella brottmålstribunalen för före detta Jugoslavien är kvinnor

Därför vill vi att Sverige driver på för att riktlinjer och mekanismer på nationell och internationell nivå ska tas fram för att garantera och främja en jämn könsfördelning på poster som rör internationellt ansvar, inklusive internationella domstolar, människorättsorganisationer, FN:s särskilda förfaranden samt internationella och regionala organisationer.

Och så ett medskick till nätverket för kvinnliga medlare:

  • Våga ställa krav på parterna i en fredsförhandling. För varje kvinna de struntar i att tillsätta ska de också få betala med en tom plats vid förhandlingsbordet.
  • Stöd en parallellprocess till fredsförhandlingen, sk. Track 2, där civilsamhällets kvinnor får komma till tals. Ta er tid att lyssna på dem – och se till att det de säger tas med i förhandlingarna.
  • Det ska inte bara finnas kvinnor vid förhandlingsborden utan också genusexperter som noga granskar fredsavtalen.
  • Det är vitalt att skapa en säker miljö så att utsatta kvinnor vågar delta och lämna sina vittnesmål i fredsprocesser.
  • Forskning visar att freden blir mer hållbar om medlare har ett inkluderande förhållningssätt och tillåter många olika röster att höras, både kvinnor och män, med olika bakgrund och från olika delar av samhället, se till att alla tar den vetskapen på allvar.

Låt mig avsluta med dessa visionära ord av 2011 års fredspristagare, Leymah Gbowee:

” As we celebrate…let us remind ourselves that victory is still afar.

We must continue to unite in sisterhood, to turn our tears into triumph, our despair into determination, and our fear into fortitude.

There is no time to rest until our world achieves wholeness and balance, where all men and women are considered equal and free”.

Annonser
Det här inlägget postades i FN:s resolution 1325, Jämställdhet, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter, Svensk politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s