MAKTENS ARROGANS – SÅ UTAN SKRUPLER

FN skrapanEftermiddagssolen igår speglade sig i FN skrapan. Jag är just nu i New York för att följa debatten i säkerhetsrådet om ett av Kvinna till Kvinnas fokusområden – behovet av att kvinnor inkluderas i arbetet för fred och säkerhet.

Den banbrytande resolutionen om kvinnor, fred och säkerhet (UNSCR 1325) togs av säkerhetsrådet år 2000. Det var första gången FN:s säkerhetsråd erkände kvinnors fredsarbete och tog upp sexuellt våld som vapen i konflikter.

Nu är det 15-års ”jubileum” för resolutionen. Kvinnorörelsen över hela världen har mobiliserat i månader för att ta sig den långa, dyra och krångliga (visum mm) vägen till New York och FN för att göra sina röster hörda och dela erfarenheter. Vad händer?

Jo två mäktiga män, Spaniens premiärminister och FN:s generalsekreterare kan inte få ihop sina agendor, så de ändrar datum för debatten. Hips vips så har debatten hamnat veckan före det ursprungliga datumet. Tusentals kvinnor drabbas, UN Women, som skulle publicera sin efterfrågade studie om hur 1325 efterlevs, dagen innan debatten, måste kasta om sin agenda. Liksom alla andra medlemsländers ministrar som skulle deltagit i debatten. Resultat: Nästan inget ministerdeltagande, massor av aktivister som inte kan komma denna vecka – utan först nästa. Vilken maktarrogans! Svårt att stå ut med. Som tur är tror jag nog att det är många medlemsländer som noterat detta – och givetvis har vi inte varit sena att tillsammans med flera andra påpeka detta för herrarna Ban Ki-Moon och Rajoy.

It is still a man’s world – for sure. Men jävlar att vi ska ändra på detta!

Annonser
Det här inlägget postades i FN, FN:s resolution 1325, Jämställdhet, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till MAKTENS ARROGANS – SÅ UTAN SKRUPLER

  1. anna skriver:

    All power till dig och kvinna till kvinna Lena! Ja, vi ska jävlar i mig göra det vi kan för att ändra på den genomruttna kvinnosynen i världen!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s