Kvinnor på flykt är de stora förlorarna

Slavonskij Brod KroatienSverige begränsar nu kraftigt flyktingmottagandet. Ett av huvudargumenten är att vi inte kan erbjuda ett värdigt mottagande. Jag har just kommit tillbaka från en resa tillsammans med tre fredspristagare till Balkans enorma mottagningsläger. Här riskerar människor på flykt nu att fastna i limbo. Mängden kvinnor och barn i lägren ökar dramatiskt från tidigare låga nivåer. 2:a december kommer rapporter från grekisk polis via UNHCR att drygt hälften (52 procent) av de som nu ger sig ut på de livsfarliga båtresorna över Medelhavet är just kvinnor och barn. De som överlever färden får möta den annalkande vintern på Balkan där små barn i lägren redan nu drabbas av nedkylning och lunginflammation och där allt fler fall av kallbrand rapporteras bland flyktingarna.

Det är stor brist på barna- och mödravård. Kvinnor vågar inte längre rapportera sexuella övergrepp eftersom de riskerar att bli fast hos myndigheter på ”fel” sida gränsen. Just nu råder det på Balkan 100 procent straffrihet för könsbaserat våld mot kvinnor på flykt vilket vi också rapporterat om under vår resa.

Vid de allt oftare stängselförsedda gränserna mellan Balkanländerna fastnar utmattade kvinnor och små barn under svåra omständigheter. Här är Makedoniens gräns bland de värre. Detta visar på desperationen hos dessa människor eftersom speciellt ensamstående kvinnor på flykt har sämre resurser och är extra utsatta för våld och övergrepp och denna grupp avstod också länge från att ge sig av.

I de överfulla flyktinglägren i Syriens närområden är situationen också förtvivlad med krympande matransoner. Barnäktenskapen ökar när desperata föräldrar söker skydd och försörjning för sina döttrar. Libanon har begränsat syriernas möjligheter till inkomst genom att dra in arbetstillstånden. Likaså är det nästan hopplöst för syrier att få tillstånd att arbeta i Turkiet. I turkiska Izmir, en populär ort för turister, tigger syriska barn på gatorna eller tjänar några kronor på att sälja sopor. Många har inte gått i skola på flera år. Iran har också förändrat sitt bemötande av de två miljoner afghanska flyktingar som finns i landet och förlänger inte deras uppehållstillstånd, vilket gör att de nu tvingas lämna landet.

Att kraftigt begränsa möjligheterna till anhöriginvandring som Sverige nu gör, drabbar familjer hårt och det är främst kvinnor och barn som blir kvar i närområdena med små möjligheter till försörjning eller – ännu värre – fast inne i det krigshärjade Syrien under desperata omständigheter.

Det finns inte resurser för ett värdigt mottagande menar våra politiker. Jag tänker på begreppet och hur det har kommit att betyda allt. Expressens krönikör Irena Pozar som flydde till Sverige från Bosnien skriver den 24 november att endast den som aldrig har tvingats fly kan prata om ett värdigt mottagande;

”På 1990-talet, när jag var bebis, sprang det råttor på golvet i flyktingförläggningen i Småland, där jag bodde med mamma och pappa (…)Det var fortfarande mycket värdigare än att dricka smutsigt vatten, ha hjärtat i halsgropen varje gång man går utanför dörren på grund av rädslan att bli skjuten av en krypskytt och att äta bakpulver utspätt med vatten för att få en mättnadskänsla.”

Vad är alternativet för dessa människor på flykt? Är det någon som orkar sätta sig in i det när vi i Sverige av resursbrist tidvis bara kunnat erbjuda asylsökande barn att sova på kartongbitar på golvet i en mässhall, eller när unga män av samma anledning fått övernatta under bar himmel utanför Migrationsverkets lokaler?

Ja, vem är jag att avgöra vad som är värdigt? Men jag ställer mig frågan – vad skulle jag föredra om jag var på flykt?

Bilden visar en syrisk familj på väg norrut i Europa som jag träffade på mottagningscentret i kroatiska Slavonskij Brod.

Annonser
Det här inlägget postades i EU, Svensk politik, Syrien, Våld mot kvinnor och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s