FN:s nästa generalsekreterare bör vara kvinna

Bloggbild 1Inne i FN-husets vackra foajé hänger ett antal tavlor på rad, det är porträtten av de personer som hittills lett FN. Under 2016 ska FNs medlemsstater enas om en ny generalsekreterare som tar över 2017 efter Ban Ki-Moon. Det blir den nionde i ordningen. Alla åtta hittills har varit män. Det borde alltså vara mer än hög tid för en kvinna på posten.

Ban Ki-moon själv har uttalat sitt stöd för att nästa generalsekreterare ska bli en kvinna. Det tycker också 56 av FN:s medlemsstater som gått samman och bildat ”Group of Friends in favor of a Woman candidate for Secretary General of the United Nations”. Sverige är förstås med och driver detta tillsammans med stater som Pakistan och Jemen, men förvånande nog inte till exempel Danmark.

Att välja en kvinna skulle – förutom andra fördelar – få ett enormt symbolvärde och öppna för kvinnor på andra toppjobb inom FN och i internationella sammanhang. För första gången i FN:s historia verkar rekryteringen av generalsekreterare också bli en öppen process och tre kvinnliga kandidater har redan presenterats av ”Group of Friends…”. Det är Vesna Pusic, Kroatien, Irina Bokova, Bulgarien och Natalia Gherman från Moldavien.

Fler argument som framförs för en kvinnlig generalsekreterare är att kvinnligt ledarskap är bättre på att ge andra talanger utrymme, att kvinnor är bättre på att lyssna och söka samförstånd och driva inkluderande processer, och sist men inte minst att kvinnor lite luddigt uttryckt har ett större ”hjärta” vilket torde betyda mer empati och mindre hänsynslöshet.

Allt detta låter utmärkt, men jag förstår inte varför en kvinnlig generalsekreterare måste motiveras med speciella ”kvinnliga” egenskaper. Ställ samma krav på en kvinna som på en man, varken mer eller mindre. Och framför allt, ställ inte högre krav på en kvinna, det fanns sådana tendenser i den diskussion bland FN-ambassadörerna som jag deltog i här i New York.

FN:s nya ledare kommer att väljas i en tid av svåra konflikter, med stora grupper människor på flykt, ökade kränkningar av mänskliga rättigheter och våldsam extremism. Och här kommer de mumlande motargumenten.  Hur ska en kvinna kunna hantera de ”hårda” säkerhetsfrågorna? Det är ju ett helt irrelevant argument i en tid när alla, inklusive på FN nivå, inser att säkerhetspolitik idag inte bara handlar om militär säkerhet utan har en mycket vidare betydelse. Inte minst de globala flyktingströmmarna på grund av krig och konflikter eller klimatpåverkan är ju ett tydligt tecken på behovet av ett bredare perspektiv på vad säkerhet egentligen är.

Sedan nästa mummel i skägget. Som ser ut som ett stöd för en kvinnlig generalsekreterare men som istället riskerar att bli ett hinder, nämligen en kvinnlig generalsekreterare måste vara helt outstanding, hon ska ena alla medlemsstater, hon ska visa ledarskap i en svår tid när världen står inför stora utmaningar, hon ska helt enkelt vara SÅ mycket bättre än sina manliga motsvarigheter för att komma ifråga. Detta är ett problematiskt argument… varför räcker det inte med samma kvalifikationer som gäller för de män som kandiderar? De flesta av de åtta förutvarande männen på posten har väl knappast fått jobbet på grund av sin enastående kompetens….

 

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i CSW, FN, Jämställdhet, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till FN:s nästa generalsekreterare bör vara kvinna

  1. Reblogga detta på RafidisGraffiti och kommenterade:
    No two ways about it. A woman needs to take over the helm!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s