Stöd världens utsatta mödrar på Mors Dag!

Tårta

Det finns meningsfulla alternativ till tårtan på Mors Dag

Det är en morgon i maj 2015 i den västsudanesiska provinsen Darfur. En ung kvinna gör sig redo för sitt bröllop tillsammans med sin syster. Alla släktingar och vänner väntar på att de ska bli klara och strax ger sig hela sällskapet av från byn mot ceremonin och festen som ska äga rum en bit bort.

Men det blir inget bröllop den här dagen. Halvvägs blir bröllopsföljet stoppat av en grupp sudanesiska armésoldater som våldtar den blivande bruden och hennes syster. De andra tvingas att se på.

Detta står att läsa i FN:s säkerhetsråds kommande rapport om sexuellt våld i konflikt som behandlas i säkerhetsrådet i juni. Hur det gick sedan för den här kvinnan, om bröllopet någonsin blev av och om hon fick en chans att bilda familj vet vi inte. FN-rapporten är full av nedslående vittnesmål från världens konfliktländer om övergrepp mot enskilda, mot skolflickor, berättelser om gruppvåldtäkter eller massvåldtäkter.

Det är ofta så här det ser ut. Ett lands egen armé, polis eller rebellgrupper, gör sig skyldiga till sexuella övergrepp under konflikter. De som ska erbjuda skydd terroriserar sitt eget lands kvinnor och flickor. Det förekommer även bland FN:s fredsbevarande trupper. Det är oerhört problematiskt när de som ska värna en utsatt civilbefolkning mot övergrepp själva gör sig skyldiga till sexuellt våld och utnyttjande av minderåriga.

Utöver fysiska och psykologiska skador är en konsekvens av våldtäkterna oönskade graviditeter. Hur många av världens kvinnor som blir mödrar under ett år till följd av en våldtäkt står inte att läsa någonstans.  I länder där kvinnor inte har tillgång till säkra och lagliga aborter kommer därför många barn till världen under omständigheter som ingen, varken en nybliven mamma eller ett nyfött barn, ska behöva uppleva. De här blivande mammorna behöver bearbeta sina traumatiska upplevelser av det sexuella våldet. De behöver också förbereda sig för att bli föräldrar och de behöver hantera de fysiska och psykologiska utmaningar det innebär att vara gravid, föda barn och vara nyförlöst. Kort sagt, de behöver allt stöd de kan få.

På söndag är det Mors Dag här i Sverige. Att vänta ett barn och bli förälder förknippar vi ofta med något positivt, en fantastisk upplevelse. De flesta svenska kvinnor har stora möjligheter att välja när de ska bli mödrar. Det kan vara svårt att föreställa sig att inte ha rätten till sin kropp och när den ska bära ett barn. Och när du bär ett barn, kanske inte ha någon möjlighet till medicinsk vård och tillsyn under graviditeten och inte veta om du och ditt barn kommer att överleva en förlossning.

Jag hoppas att vi aldrig blir så avtrubbade av alla rapporter om våld och övergrepp att vi slutar bry oss.  Det finns så mycket vi kan göra tillsammans för att stödja och stärka de här mödrarna i deras svåra situation, och bidra till att deras barn får den trygga start i livet som alla barn har rätt till. Vi kan faktiskt hjälpa dem redan nu.

Du som tänkt gratta en mamma med en gåva på Mors Dag. Ge bort vårt fina gåvokort eller skicka ett sms på Mors Dag och skänk 50 kronor för kvinnors rättigheter. Läs mer om hur du gör här på vår hemsida.

Och jag passar på att hylla alla fantastiska mödrar i hela världen. Utan er finns vi inte!

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i FN, Jämställdhet, Kvinnors rättigheter, Sexuella rättigheter, Våld mot kvinnor och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s