Mäns våld mot kvinnor ett gigantiskt globalt problem

IMG_4684

Foto: Alexandra Pascalidou

Georgien, Tbilisi juni 2016: Hon väntar på oss i den sunkiga och ganska mörka lägenheten på en säker adress i en av huvudstaden Tbilisis förorter. Den 16-åriga flickan har precis avslutat sina skolexamina och är på väg till sjukhuset där hennes sju månaders dotter finns. Den lilla dottern, som heter Anastasia, har allvarlig influensa, och är där med sin mormor. Den nedgångna lägenheten där vi möts är ett av organisationens Anti Violence Network of Georgia (AVNG) skyddade boenden för hotade och misshandlade kvinnor.  Den unga modern och hennes dotter och mormodern är alla hotade till livet av sin familj och sina släktingar. Den unga kvinnan och hennes barn, för att hon blev gravid utanför äktenskapet, och mormodern för att hon stödjer sin dotter och tar hand om sitt barnbarn när dottern går i skolan. En inte alltför ovanlig historia här i Georgien, som fortfarande präglas av starka patriarkala och konservativa familjenormer.

IMG_4687Samtidigt har mäns våld mot kvinnor uppmärksammats de senaste åren på grund av en rad kvinnomord. Det mest spektakulära var mordet på en ung universitetslärare som skedde för öppen ridå på själva universitetet. Hon blev utdragen av sin ex-man mitt under en föreläsning och ihjälskjuten på universitets trappa. Enligt AVNG har antalet anmälningar ökat mycket därför att, efter mycket mediauppmärksamhet, polisen nu tar anmälningarna på större allvar. Men fortfarande finns en utbredd uppfattning att det som händer inom hemmets väggar ska stanna där. Mordet på universitetet fick upp samhällets ögon för den stora omfattningen av våldet mot kvinnorna. AVNG blir ofta tillfrågade som experter på mäns våld mot kvinnor, och nya och bättre lagar är på plats som underlättar att förövarna ställs till svars. Problemet är att det fattas kunskap och i vissa fall vilja att fullt ut genomföra lagarna.

AVNG är också tydliga med att våldet mot kvinnor inte är beroende av socialgrupp eller utbildningsnivå. Det finns i alla socialgrupper och alla utbildningsnivåer i samhället. Det har heller inget att göra med religion eller etnicitet. Istället handlar det om patriarkala normer och samhällelig konservatism – i botten ligger uppfattningar om kvinnors underordning och mäns självklara makt över familjen. Rachida Manjoo, FN:s särskilda rapportör om våld mot kvinnor menar att grundproblemet är att kvinnor i stora delar av världen betraktas som mäns egendom.

Mäns våld mot kvinnor är i själva verket en global säkerhetsfråga av enorma dimensioner, ett hot som följer kvinnor genom hela livscykeln, redan som foster, genom barndom, ungdom och in i vuxenlivet och begränsar kvinnors liv i alla dess facetter. Var tredje kvinna i EU har någon gång utsatts för våld eller sexuellt övergrepp, enligt en stor rapport från EU som publicerades 2014.

Enligt forskning fattas över 100 miljoner kvinnor på grund av könsselektiva aborter, undernäring och mord på flickebarn. Miljontals kvinnor och flickor genomgår könsstympning, säljs och köps som sexslavar, är utsatta för diskriminering i samhället och i lagens namn, tusentals och åter tusentals dödas, misshandlas och tvingas begå självmord i hederns namn. Kvinnor bränns, torteras och dödas av sina makar och släktingar… I våldets epicentrum finns kvinnors kroppar och sexualitet, kvinnokroppen måste erövras och kontrolleras och är alltjämt en symbol för status och manlighet.

Vi lever i en våldsam värld där också män är utsatta för mycket våld, skillnaden är att kvinnor även utsätts för våld i sina egna hem och av sina familjer, i omständigheter där de borde kunna känna sig säkra. På senare tid upplever jag att kunskapen om just denna skillnad när det gäller våldet mot kvinnor, verkar ha glömts bort eller sjunkit undan. Därför känns det viktigt att påminna om den och att detta våld- som pågår dag ut och dag in – detta ”vardagsvåld” är så omfattande, så gigantiskt faktiskt, att det omfattar kvinnor i hela världen och måste bli en del av den säkerhetspolitiska diskursen.

 

Annonser
Det här inlägget postades i FN, Jämställdhet, kvinnorättsförsvarare, Kvinnors rättigheter, sexuellt våld, Våld mot kvinnor och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s