Femdefenders fick alternativa nobelpriset!

final-livelyhood-002Pristagarna Svetlana Gannushkina och Mozn Hassan

I förra veckan fick vi veta vilka som får det alternativa nobelpriset (Right Livelihood-priset) i år. Jag blev oerhört glad över att det bland annat går till två kvinnor; Mozn Hassan från organisationen Nazra i Egypten och Svetlana Gannushkina från Ryssland. Båda arbetar i länder där aktivister förföljs. Två oerhört välförtjänta pristagare! Jag grät nästan när jag fick höra.

Årets pristagare representerar aktivister över hela världen som kämpar i stark motvind. Vi får många rapporter från femdefenders som ofta är dubbelt utsatta. Som kvinnor bryter de mot rådande samhällsnormer samtidigt som de arbetar för att ge alla kvinnor mer makt och inflytande.

Ryktesspridning är en effektiv metod för att skrämma och tysta dem. De blir ofta kallade prostituerade, spioner, landsförrädare och utländska agenter. Deras mödraskap ifrågasätts och deras döttrar hotas.

Mordhot och sexualiserat våld är vanligt. Samtidigt så erkänns våldet mot dem sällan som politiskt! Det betraktas snarare som det ”vardagliga våld” som kvinnor över hela världen utsätts för.

Och de möter motstånd i sin närmaste omgivning, allt från grannar till den egna familjen. En kvinna berättade för oss hur hon varje månad mutar sin egen mamma för att hon inte ska berätta för manliga släktingar om hennes engagemang för kvinnors rättigheter. De blir även ifrågasatta av manliga aktivistkollegor.

Sedan 2012 har 60 länder antagit nya lagar som begränsar organisations- eller mötesfriheten. Årets pristagare Mozn Hassan har fått reseförbud. I Ryssland är yttrande- och mötesfriheten starkt begränsad. Organisationer trakasseras och försvarare av mänskliga rättigheter, inklusive årets mottagare Svetlana Gannushkina, stämplas som “utländska agenter”.

I flera länder leder ständiga påhälsningar av polis eller säkerhetstjänst till att många helt enkelt lägger ned arbetet, de orkar inte längre. Det handlar om påhittade åtal med hänvisningar till sedan länge glömda lagparagrafer, plötsliga och oförklarade förbud att lämna landet, frusna bankkonton eller i oändlighet utdragna ”administrativa” processer att registrera organisationer.

Därför är utmärkelser som Right Ljvelihood-priset viktiga. Ofta betyder uppmärksamheten även status och ett visst skydd. Priset har av tradition delats ut i riksdagen men i år fick de plötsligt nej från riksdagens talman Urban Ahlin! En ceremoni i riksdagen kan verka oviktigt, men det kan göra att den poli­tiska kostnaden för att angripa pristagarna blir högre och dessutom kan nätverken av parlamentariker över hela världen göra skillnad. En tidigare pristagare menar att Right Livelihood-priset faktiskt har räddat hennes liv.

Att vara en femdefender är i vissa länder förenat med livsfara. Vi på Kvinna till Kvinna tog emot det alternativa nobelpriset år 2002. Vi arbetar fortfarande för att femdefenders´ mod inte ska få osynliggöras och för att de ska få det stöd de behöver – så att de orkar fortsätta kämpa för allas skull.

Annonser
Det här inlägget postades i Egypten, kvinnorättsförsvarare, Kvinnors rättigheter, Våld mot kvinnor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s