Colombias fredsnej och Polens abortmotstånd hänger ihop

polen

I söndags röstade det colombianska folket nej till det fredsavtal som tagit över 4 år att förhandla fram. Jag skrev om avtalet här i helgen.

Samtidigt protesterade igår tiotusentals människor i Polen mot ett lagförslag som vill totalförbjuda abort. Polen är ett land som redan har en av de mest restriktiva abortlagarna i Europa.

De två händelserna kan verka vitt skilda åt. Men de har två viktiga saker gemensamt: kvinnors rättigheter används som slagträ i debatten av värdekonservativa grupper, men det är också kvinnor som organiserar sig för att protestera. I båda länder sätts kvinnors rätt till sin egen kropp i kontrast till fred, kärnfamiljen och nationens intressen.

Colombia är på många sätt i chock och många ställer sig frågan hur det kunde bli ett nej i omröstningen. Det var få som röstade, bara 37 procent. Det var också mycket små marginaler, endast 50,22% för nej-sidan.

När vi frågat vänner och kontakter i landet så är det många som svarar oss att nej-sidan vann röster av flera skäl, inte minst missnöje med den sittande presidenten och att många tycker att avtalet ger FARC-gerillans 7000 soldater alldeles för stora fördelar. De erbjuds en omfattande amnesti för ibland allvarliga förbrytelser.

Men nej-sidan lyckades också koppla motstånd till avtalet med att den heterosexuella kärnfamiljen måste försvaras från ”den farliga genusideologin”. Kyrkor uppmanade sina medlemmar att rösta nej eftersom ordet ”genus” nämns hundratals gånger i avtalet men ordet ”gud” nämns inte alls. Inte långt innan valet ska också ett nytt studiematerial ha introducerats i skolorna i Colombia som handlar om genus och sexualundervisning. De värdekonservativa lyckades koppla även detta till en skenbar konsekvens av fredsavtalet. På så sätt blev valresultatet en styrkedemonstration av högern.

På samma sätt attackeras kvinnors rättigheter i Polen. Precis som andra nationalistiska och värdekonservativa partier resonerar regeringspartiet Lag och Rättvisa att abort är ett brott mot nationen. Kvinnans rätt till den egna kroppen ska begränsas eftersom hennes reproduktionsförmåga anses behövas för nationella syften. (Hur nationalismen i Europa påverkar kvinnors mänskliga rättigheter kan du läsa mer om i Kvinna till Kvinna och Stiftelsen Expos rapport ”Folk, familj och fosterland – Nationalismens konsekvenser för jämställdhet”. Går det polska lagförslaget igenom kan en flicka som utsatts för incest eller en kvinna som riskerar att dö vid förlossningen tvingas att fullfölja sin graviditet.

Men det hoppfulla som också förenar de två länderna är att det är kvinnor som organiserar sig och som protesterar. Veckorna innan fredsavtalet i Colombia arbetade kvinnorörelsen intensivt för att få till stånd ett ja i omröstningen. De gör nu gemensam sak med studentrörelsen för att försöka samla landet till fortsatt icke-våld och politiska förhandlingar.

Det är också kvinnor som organiserat sig i Polen. Över hela landet vägrade igår tiotusentals kvinnor, klädda i svart, att gå till jobbet. De samlades i protester under parollen ”Black Monday”. Polens utrikesminister förminskade och förlöjligade protesterna i ett uttalande till nyhetsbyrån AP: ”Vi förväntar oss seriös debatt i frågor om liv, död och födelse. Vi förväntar oss inte happenings, maskerad i kostymer eller påhitt om artificiella problem”.

Men det är just liv och fred dessa femdefenders kämpar för när det kämpar för sina egna och andra kvinnors mänskliga rättigheter. För mig är det en påminnelse om kraften i kvinnors organisering.

Annonser
Det här inlägget postades i Jämställdhet, kvinnorättsförsvarare, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter, Nationalism och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s