Syriens befolkning offras i cyniskt maktspel

0003_syria-civil-defence

Syriska frivilligorganisationen De Vita Hjälmarna räddar civila ur rasmassorna.

Kriget i Syrien, de urskillningslösa bombningarna av Aleppo, Syriens största stad innan kriget, med över 2 miljoner innevånare, finns på våra näthinnor och går inte att värja sig ifrån. De döda, skadade och blodiga barnen, de förtvivlade föräldrarna och hjälparbetarna.  Nyligen fick världen åter hopp om att fred var i sikte när Ryssland och USA kom överens om en vapenvila. Men överenskommelsen bröts innan den ens hann verkställas fullt ut. Och för att ytterligare understryka det till synes hopplösa så stoppade Ryssland i lördags för femte gången en resolution om Syrien i FN:s säkerhetsråd genom att lägga in sitt veto.

Denna gång mot en resolution som skulle kräva ett omedelbart stopp av bombningarna över Aleppo. Återigen misslyckades därmed Säkerhetsrådet med att få igenom ett beslut om eldupphör mellan de stridande parterna i Syrien. Resolutionen, som lades fram av Frankrike, yrkade också på en återupptagen vapenvila och säkra vägar för humanitär hjälp.

I Aleppo pågår en massaker. Sjukhus är strategiska mål för den syriska regimen och Rysslands bombningar. Humanitär hjälp hålls medvetet borta från de som behöver den. 275 000 människor är isolerade i östra Aleppo varav över 100 000 är barn.

Att detta kan fortgå är ett misslyckande för världssamfundet. Detta verkar också mer och mer tydligt för maktens män, som tycks börja överge de diplomatiska artigheterna. Storbritanniens FN-ambassadör vägrade i lördags att kalla Rysslands ambassadör för ”Herr Ordförande”. Den franske presidenten har sagt att Ryssland och syriska regimen bör utredas för krigsbrott. Mikhail Gorbachev, som sällan uttalar sig offentligt, kallar den avbrutna dialogen mellan USA och Ryssland ”ett stort misstag”. FN-sändebudet Staffan de Mistura säger att han inte tänker se passivt medan Aleppo blir ett nytt Rwanda eller Srebrenica.

Samtidigt är det svårt att se vägen framåt för freden när bristen på respekt för mänskliga rättigheter, humanitära behov och internationell lag är så uppenbar. Det är allt mer tydligt att stormakterna behandlar Syrien och dess civila befolkning som brickor i ett maktspel, och att detta skapar ett enormt lidande för den syriska befolkningen.

Den 20 september deltog jag i FN-toppmötet om människor på flykt i New York, lett av Barack Obama. Många utfästelser gjordes då, och det är självklart viktigt att världens ledare för upp asylrätten och humanitär finansiering på agendan. Men våra humanitära ansträngningar för människor på flykt kommer aldrig kunna innebära en långsiktig förbättring för världens flyktingar om vi inte får ett slut på krig som det i Syrien.

Världsordningen som Säkerhetsrådet är en del av är formad efter en gammal värld, en värld där fåtalet män tog beslut om miljontals människors öde utan insyn. Deras oförmåga att hantera Syrienkrigets komplexitet är skrämmande.

Det är också fortfarande maktens män vi framförallt hör. Efter årsskiftet sitter Sverige på en av stolarna i Säkerhetsrådet. Om det är någonting som Sverige kan bidra med då, är det att öppna dörrar för fler röster. Att rådet och världen också får lyssna till verklighetens röster, från de kvinnor och män som själva har organiserat sig för fred. För i skuggan av detta fasansfulla krig finns också människor som the White Helmets som nyligen fick det alternativa nobelpriset. Dessa frivilliga har räddat livet på över 60 000 personer, och över 100 av dem har själva omkommit i arbetet. Det finns också kvinnoaktivister som tagit fredsbyggandet i egna händer. Vår rapport ”Peacebuilding Defines Our Future Now”, synliggör hur de agerar för att motverka rekrytering av barnsoldater och deltar i lokala medlingsansträngningar, i skuggan av kriget.

Om världen någonsin ska kunna upphöra att skapa situationer som den i Aleppo just nu, är det dessa röster som makten måste tvingas att lyssna till.

 

Annonser
Det här inlägget postades i FN, Fredsprocesser, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Syrien och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Syriens befolkning offras i cyniskt maktspel

  1. Ping: Western stupidity worse than terrorism – Webbplatstitel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s