Löfven lyssnar i Irak men trampar snett i Saudi-Arabien

lofven-irak

Stefan Löfven träffar Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer i Bagdad

Vår medarbetare i Bagdad blev i måndags med mycket kort varsel kallad till den svenska ambassaden, samma dag som den svenska regeringen annonserade sitt återupptagna och utökade bistånd till Irak. Till hennes stora överraskning fick hon där träffa den svenske statsministern och under 45 intensiva minuter pratade hon och andra om de utmaningar som vi och våra partnerorganisationer just nu möter i Irak, ett land sargat av krig och konflikter sedan 80-talet. Med på mötet var också en av våra partners, Liza Hido från Bagdad Women Association och andra modiga irakiska kvinnorättsförsvarare så som den internationellt kända Hana Edwaar, som varit i Sverige många gånger.

De hann, tillsammans med Stefan Löfven diskutera kvinnors allt mer försämrade situation i Irak, där patriarkala normer och religiösa domstolar begränsar kvinnors möjligheter. Problemen för Iraks kvinnor på flykt var också uppe på agendan, där den allvarliga situationen för landets över tre miljoner internflyktingar har hamnat i medieskugga under Syrienkonflikten.

Likaså talade de om IS grova övergrepp på civilbefolkningen och kvinnorna, och om hur arbetet i Irak med resolution 1325 kring kvinnor, fred och säkerhet  kan komma vidare. Irak har antagit en handlingsplan för hur landet ska arbeta med 1325 men det finns praktiskt taget inga resurser alls för att genomföra den här ambitiösa agendan. Irak har också samtidigt lagt ner sitt departement för kvinnor och mänskliga rättigheter!

”Vi pratade om hur vi kan trycka på så att Iraks regering börjar intressera sig för kvinnors säkerhet och hur Sverige kan se till att fler kvinnor kommer med i de samtal om fredsbyggande och försoning som trots allt pågår i Irak”, säger Liza Hido från Bagdad Women Association. ”Speciellt nu när befrielsen av Mosul pågår behövs det pengar och resurser för detta.”

Vår medarbetare gjorde den här reflexionen efter mötet: ”Jag fick så mycket kraft av att sitta där mitt emot Sveriges statsminister. Jag tänkte; ’vilken märklig värld!’ Jag, en irakisk medborgare och kvinnorättsförsvarare får inte träffa den irakiske premiärministern för att framföra mina krav, men jag får istället chansen att sitta ner med den svenske statsministern som noga lyssnar till oss trots sin fulla agenda. Det var mycket spännande!”

Låt oss dock tala klarspråk om Saudi-Arabien som är ett land som praktiserar svår könsapartheid. Det går verkligen inte för sig att som Löfven försöker, jämställa de hinder svenska kvinnor möter med saudiska kvinnors vardag. Inte på något sätt jämförbart och i mina öron nästan ett hån mot svensk jämställdhetspolitik. I den Saudiarabiska pressen framhåller man nu att Löfven har uppmärksammat Saudi-Arabiens arbete för ökad jämställdhet!! Här Stefan Löfven följer en dyster uppräkning av hårda fakta. Kvinnor i Saudi-Arabien får inte:

 • Resa utomlands själva utan tillstånd av en man
 • Få ut ett pass själva
 • Köra bil
 • Åka i kollektivtrafiken ihop med män
 • Ha för mycket smink
 • Använda simbassänger avsedda för män
 • Använda samma ingångar till t ex universitet och banker som män
 • Gå in själva på kyrkogård
 • Läsa ett ocensurerat modemagasin
 • Viss typ av hälsovård utan tillstånd från en man
 • Röra sig på offentlig plats utan att ha heltäckande svart och utan uppsikt av en man

Kvinnor är dessutom inte juridiskt myndiga i frågan om äktenskap, skilsmässa, arv och vårdnad om barn.

Varför verkar utrikesministerns sunda reaktion för ett drygt år sedan, inte längre gälla? Svaret stavas en årlig svensk export till Saudi-Arabien om ungefär 40 miljarder kr (uppskattning i Dagens Industri). Med på Löfvens resa var höga representanter för det svenska näringslivet, bland annat vapentillverkaren Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg. Däremot inte en enda representant för arbetet med mänskliga rättigheter eller kvinnors rättigheter.

Här är det förstås inte bara den sittande regeringen som har svårt att tala klarspråk mot Saudi-Arabien. Ingen av de politiska konstellationer som har styrt Sverige sen Olof Palmes dagar har förmått hantera brotten mot de mänskliga rättigheterna samtidigt som svenska företag gör affärer och säljer vapen i landet. Rått uttryckt: svenska jobb ställs mot frihet och rättigheter för saudiska kvinnor.  Svåra målkonflikter för vem som helst.  Att försöka föra dialog även med Saudi-Arabien är ändå av godo. Det är ingen väg framåt att avstå besök och kontakter. Och det är givetvis en politisk utmaning att samtidigt sätta ner foten när det gäller fundamentala mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter.

Detta gäller även näringslivets företrädare, som verkar gå utanför medias radar fullkomligt. Det talas så mycket om näringslivets sociala och miljömässiga ansvar i dessa dagar. När ska Marcus Wallenberg m.fl företrädare grillas och få frågor om hur tusan de tänker när det gäller t.ex. den könsapartheid som utövas i Saudi? Och hur var det med IKEAs kataloger 2012 – vilka människor tilläts synas på deras bilder, och vilka fick inte synas? Här backade möbeljätten efter hård kritik i svensk och internationell press och i 2013 års saudiska IKEA-katalog var kvinnorna tillbaka. Så det betyder att näringslivet kan tänka om ifall viljan finns!

I dagens värld angår allt alla, som Vaclav Havel sa.

Annonser
Det här inlägget postades i FN:s resolution 1325, Fredsprocesser, Irak, Jämställdhet, kvinnorättsförsvarare, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter, Mellanöstern och Nordafrika, Svensk politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Löfven lyssnar i Irak men trampar snett i Saudi-Arabien

 1. Roger Choate skriver:

  Löfvens affärsbesök till Saudi Arabien bara bekräftar den välkända dubbelstandarden gällande Sveriges utrikespolitk:” We’re a humanitarian superpower, folks, and we’ll do business with just about anybody.”

 2. Roger Choate skriver:

  Löfvens affärsbesök till Saudi Arabien bara bekräftar sanningen om Sveriges utrikespolitik: ”We’re a humanitarian superpower, folks, and we’ll do business with just about anybody.”

 3. Ping: Saudi blir alltid en politisk soppa för Sverige |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s