Saudi blir alltid en politisk soppa för Sverige

Konferens för kvinnors rättigheter i Saudiarabien 2012 – helt utan kvinnor.

”Vilken soppa!”

Vad betyder det att Saudi valts in i FN:s kvinnokommission?

Saudi är ett av de värsta länderna i världen när det gäller kvinnors rättigheter och situation. Där råder en statssanktionerad diskriminering av kvinnor, en slags könsapartheid. Kvinnor betraktas inte som myndiga utan behöver manliga förmyndare i allt de företar sig, deras liv detaljregleras av manliga familjemedlemmar i allt från hur de ska klä och sminka sig, till hur de får röra sig i offentligheten. Det mest kända exemplet är ju förbudet för kvinnor att köra bil!

Så givetvis är det åt skogen att denna stat sitter i FN:s kvinnokommission. Kommissionen sätter årligen upp mål för FN:s globala jämställdhetsarbete och drar upp riktlinjer och konkreta förslag för hur målen ska genomföras av FN:s medlemsländer. Men låt oss höja blicken. Sanningen är ju att det inte bara är Saudi som är problemet.  I spåren av ökad nationalism och religiös extremism ser vi sedan flera år även i andra FN-sammanhang en renässans för traditionella och djupt konservativa värderingar.  En ohelig allians av auktoritära stater som t.ex. Ryssland och Iran driver tillsammans med Vatikanen, den ortodoxa kyrkan, muslimska grupper och västbaserade abortmotståndare, den sk. ”familjeagendan”.

Familjen beskrivs som motmedlet mot fattigdom, sociala problem, och misär. Den behöver skydd. “Skydda-familjen” resolutioner har lagts fram i t.ex. FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Familjeagendan undergräver principen om att mänskliga rättigheter är förbehållna individen – och det är själva syftet. Det betyder de facto att kvinnors rättigheter underställs manliga familjemedlemmars, att barnets rättigheter underställs föräldrarnas, och att kärnfamiljen är det som gäller. Inga andra familjetyper accepteras.

Det handlar rätt och slätt om en omtolkning av staters skyldigheter när det gäller de mänskliga rättigheterna och de befintliga ramverken – en ren giftcocktail alltså för kvinnors rättigheter.

I övrigt så är det så att FN behövs, globalt samarbete behövs. Men givetvis är det oerhört frustrerande när sådana här absurda saker sker. Och det är ju inte första gången. Minns debaclet när det gällde invalet av Saudiarabien till FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Ännu vet vi inte hur Sverige röstat – men utgångspunkten för mig är att den feministiska utrikespolitikens inriktning gäller.  Något annat går liksom inte ihop för mig. Jag vill understryka att det i det rådande världsläget är viktigt att alla likasinnade stater, som värnar mänskliga rättigheter, folkrätten och FN-stadgan, är på tårna också i rutinfrågor. Det har givetvis betydelse vilket samlat motstånd Saudi och andra konservativa auktoritära stater möter av olika konstellationer av länder, t.ex EU.  Så därför är det problematiskt när EU inte är enat i ett sånt här fall.

Det finns lyckade exempel på att det är möjligt för länder att gå samman för att motverka global kvinnofientlig politik.  Flera stater, ledda av Nederländerna, inklusive Sverige, lyckades samla brett stöd för att motverka Trump-administrationens förbud mot utvecklingsstöd till organisationer som genomför aborter.

Ja herregud! Vilken diplomatisk/politisk soppa detta är. Låt mig också konstatera att relationerna med Saudiarabien är och har varit problematiska för alla svenska regeringar, oavsett partifärg. Jag tolkar det som att det finns en medvetenhet om jämställdhetsfrågornas betydelse i det svenska samhället. Och det är BRA!

Fortsättning följer nog….

Annonser
Det här inlägget postades i CSW, FN, Jämställdhet, Kvinnors rättigheter, Mellanöstern och Nordafrika, Svensk politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s