Vi får inte vara naiva inför rasister och nazister

På söndag startar Almedalen 2017 i Visby

De nationalistiska, rasistiska och högerextrema krafterna har under en längre tid vuxit sig allt starkare i Sverige. För dem som har följt med i debatten står det klart att fakta och förnuftsstyrd argumentation knappast biter på dessa krafter. Nu närmar sig Almedalsveckan där den våldsbejakande nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen finns på plats.

”Hets mot folkgrupp, bombdåd, misshandel av meningsmotståndare, hot och våldsamma upplopp. Nordiska motståndsrörelsens medlemmar är de mest militanta och våldsbenägna nazisterna i Sverige. Deras mål är att genom revolution och väpnad kamp skapa ett nytt Sverige utifrån nazistiska ideal. ”

Jag brottas med frågan hur det demokratiska öppna samhället ska kunna skydda sig mot den här typen av extremism, och tänker på vad Jens Stoltenberg sa efter Utøya 2011: ”Vårt svar är mer demokrati, större öppenhet och mer humanitet. Men aldrig naivitet.”

Jag tror på den hållningen. ”…aldrig naivitet”. Just nu finns det lite för mycket sådant bland olika samhällsaktörer i Sverige. För mig är det uteslutet att lämna fältet öppet för dessa rasister och våldsverkare. Alltså deltar Kvinna till Kvinna i olika arrangemang under Almedalen, och vi har dessutom skrivit under ett gemensamt uttalande samt skickar brev till justitieministern.

Att ignorera Nordiska Motståndsrörelsens närvaro genom att inte benämna dem är svårt. Men det kan vara en strategi, eftersom all uppmärksamhet ger de högerextrema mod i barm. De är helt enkelt nöjda och uppnår delar av sina mål när människor och olika organisationsföreträdare känner sig hotade och hatade och kanske drar sig undan. Det betyder i så fall att jag inte borde skriva den här bloggen. Just nu verkar det inte finnas några självklara svar på hur frågor om extremisters deltagande på olika demokratiska arenor ska hanteras, jag tänker främst på just Almedalen men även på bokmässan. Medger att frågan inte är enkel – som ju vårens diskussioner och debatt visat.

Personligen tror jag att all normalisering är av ondo, så länge de demokratiska samhällsaktörerna tar ett tydligt avstånd (hur får var och en bestämma) så förblir nazister och rasister inte rumsrena. Det gäller för övrigt extremister av alla slag –  höger, vänster och islamistiska. Och det gäller även rasistiska partier som på olika sätt försöker ”tvätta bort” rasiststämpeln.

FN har flera gånger kritiserat Sverige för att ännu inte ha förbjudit rasistisk organisering i enlighet med den CERD-konvention som FN antog 1965 och som Sverige ratificerade 1972. I sin senaste rapport som FN:s expertkommitté lämnade om Sverige står det följande:

Om att rasist och extremistorganisationer verkar i Sverige.

  1. Kommittén oroas över rapporter om att rasist och extremistorganisationer fortsätter sin verksamhet trots att konventionsstaten menar att lagstiftningen effektivt förbjuder alla former av rasistiska uttryck, inklusive verksamheter hos grupper som förespråkar rasdiskriminering. Kommittén är oroad över att konventionsstatens lagstiftning inte fullt ut motsvarar kraven i artikel 4 i konventionen, eftersom det inte finns några uttryckliga rättsregler som olagligförklarar och förbjuder organisationer som främjar och uppmanar till rashat. Kommittén upprepar sin tidigare rekommendation att konventionsstaten ska ändra sin lagstiftning så att organisationer som främjar och uppmanar till rashat olagligförklaras och förbjuds, i linje med artikel 4 b i konventionen.

Jag förstår faktiskt inte riktigt varför Sverige inte har en sådan lagstiftning.  Återigen Stoltenbergs ord ”aldrig naivitet”…

Jag tror nog det är dags nu regeringen.

PS: Jag hoppas att ni som reser till Almedalen i år också kommer och hör på oss när vi analyserar den feministiska utrikespolitiken, debatterar det globala stigmat kring mens som hindrar miljontals flickor från en vettig skolgång eller reder ut orsakerna till det omfattande sexuella våldet i Kongo.

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i kvinnorättsförsvarare, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter, Nationalism, Svensk politik, Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s