Det går en rak linje från rasism och extremnationalism till kvinnohat

SD-kvinnor tog fram armbandet ”Riktiga män tafsar inte” sommaren 2016.

Listan börjar bli rätt lång nu på de SD-män som genom åren anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp.

Jag har tidigare skrivit om hur nationalismen vid ett första påseende kan vara tilltalande för en del kvinnor. Rollen som maka och mor hyllas, som kvinna lyfts du fram som nationens moder. I nationalismens ideologi är kvinnan navet i kärnfamiljen som är nationens minsta byggsten. Men om du inte följer den traditionella kvinnorollen är toleransen låg.

Det har de senaste dagarna också blivit sorgligt tydligt hur det också går en rak linje mellan rasism och intolerans mot utvalda folkgrupper och kvinnohat. I ett sammanhang där den vita mannen är norm och alla andra är avvikande frodas respektlösheten mot ”de andra”.

En och annan kanske kan tänka att den kvinna som engagerar sig i ett kvinnofientligt parti som Sverigedemokraterna får skylla sig själv. Men det finns inget ”skylla sig själv” när det kommer till sexuella övergrepp. Det finns offer och förövare, oavsett politisk härkomst.

I världen är bara 23% av parlamentarikerna kvinnor. Många av dem möter dagligen hot om sexuellt våld, just för att de är kvinnor. I Sverige är 43,6 % av riksdagsledamöterna i riksdagen kvinnor. En enkät har delats ut till samtliga riksdagsledamöter i syfte att undersöka om alla ledamöter upplever att de har samma förutsättningar att bedriva sitt uppdrag. Kvinnor uppger att de blir avbrutna under möten oftare än män och att deras kläder och utseende kommenteras i högre grad. Rapporten visade också att hat och kränkningar, framför allt via sociala medier, har blivit en allt större faktor som påverkar ledamotsuppdraget.

Sverigedemokraterna kan och ska inte behandlas som ett parti bland alla andra. Alla partier behöver arbeta aktivt mot diskriminering. Men det är bara ett parti som gång på gång avslöjas som våldsamt och hotfullt. Samtidigt som de gör en stor poäng av att bekämpa den svenska brottsligheten, som underförstått utförs av invandrare, är hela 17 procent av ledamöterna i SD:s riksdagsgrupp dömda för brott. Genomsnittet i Sverige är annars sex procent. SD:s riksdagsman Kent Ekeroth blev till och med anmäld för misshandel samtidigt som han satt i justitieutskottet. Tidigare hade han också varit partiets rättspolitiske talesperson.

Paula Bieler, SD:s taleskvinna i jämställdhetsfrågor anser att det borde bli lagligt för kvinnor och även unga tjejer i Sverige att ha pepparspray. Och förra sommaren hade SD:s kvinnoförbund en kampanj som hette ”Riktiga män tafsar inte”. Kampanjen var ett ironiskt svar på polisens”tafsa inte” – armband som kom till efter de uppmärksammade rapporterna om sexuella övergrepp i samband med ungdomsfestivalen ”We are Stockholm”. ”Det är inte rimligt att kvinnor ska gå runt med ett armband för att slippa bli tafsade på” utbrister Herrstedt i en intervju från förra sommaren som finns på nyheter24 . Hon har helt rätt.

Arbetet mot sexuellt våld och kvinnohat går varken att lösa med tomma slogans utan krafttag mot övergrepp eller med att ge de utsatta pepparspray i försvar. Ett parti som bygger sin värdegrund på att göra skillnad på människors värde och en exkluderande politik kommer aldrig att hysa en positiv kvinnosyn.

Ingen bör heller bli förvånad över att dubbla måttstockar gäller inom SD. Det går bra att i hårda ordalag fördöma invandrarmäns påstådda sexuella brottslighet samtidigt som övergrepp av partiets egna företrädare tystas ner. Här är det istället offren – de SD-kvinnor som vågat berätta och anmäla – som skuldbeläggs.

Sverigedemokraterna säger sig vilja satsa på kvinnorna, men deras satsningar befäster ofta bara deras egna förlegade kvinnosyn. Det är sant att vi i Sverige kommit långt vad gäller jämställdhet, men det är för att kvinnor organiserat sig för förändring och att även män har stöttat dem i deras krav.

Sverigedemokraterna gör på sin hemsida under avsnittet ”jämställdhet” en poäng av att män och kvinnor fungerar olika. Jämställdhetsaspekter i andra politikområden lyfts däremot inte fram, som till exempel hur arbetsmarknadspolitik kan påverka kvinnor och män olika. Sverigedemokraternas styrelse är pliktskyldigt jämställd, men för den som vill veta mer om vilka företrädare som uttalar sig för partiet får jag gå långt tillbaka i tiden för att hitta mer än bara än någon enstaka kvinna.

Sverigedemokraterna har haft svårt att rekrytera kvinnor för att de är ett parti som i grunden vill befästa traditionella könsroller och endast kan tänka sig att främja och respektera kvinnor till den gräns att de lyder och faller in i maktordningen där män fortfarande i praktiken styr. De flesta kvinnor ser igenom deras retorik.

På nationaldagen i år skrev jag som sagt en debattartikel i Aftonbladet där jag varnade för att nationalismen hos Sverigedemokraterna är ett hot mot jämställdheten. Vi har sett den utvecklingen i flera år i de länder där vi arbetar för att stödja kvinnors rättigheter. På framsidan den hyllade kvinnorollen som hustru och moder. På baksidan en aggressiv fientlighet mot kvinnors mänskliga rättigheter. Några dagar efteråt protesterade SD:s kvinnoförbundsordförande högljutt i en replik mot att bli jämförd med kvinnofientliga nationalister. Jag undrar vad hon tänker idag.

Hot och hat är vardagen för många kvinnliga politiker runt om i världen. Vi förändrar kvinnors villkor varje dag genom att ge dem stöd och erkännande. Här kan du läsa om hur du blir månadsgivare till Kvinna till Kvinna. Vi tror precis som du på en jämställd värld.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Jämställdhet, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter, Svensk politik, Våld mot kvinnor och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s