Regeringens pris till kvinnorättsförsvarare i DR Kongo

Gégé Katana Bukuru från DR Kongo får regeringens pris för mänskliga rättigheter

Vet ni vilken som är världens dödligaste konflikt sedan andra världskriget? Inte så många brukar svara – kriget i Demokratiska Republiken Kongo. Eller krigen för att vara mer exakt. Under mer än tjugo års strider har fem miljoner dött och strax under fyra miljoner människor har drivits på flykt. Officiellt är kriget slut sedan 2003, men olika väpnade rebellgrupper härjar fortfarande på landsbygden och terroriserar civilbefolkningen. De ger sig framför allt på kvinnorna, våldtar och dödar.

DR Kongos kvinnor är utsatta på ett sätt som saknar motstycke. Enligt FN:s beräkningar kommer två av tre kongolesiska kvinnor att utsättas för våld, inklusive sexuellt våld under sin livstid. Det är den högsta siffran i världen bland de länder som gör sådana här mätningar. DR Kongo ligger också bland staterna i botten på Gender Inequality Index, ett globalt jämställdhetsindex som mäter bland annat kvinnors rättigheter, hälsa, utbildningsnivå och politiska deltagande.

Varför är det så illa just i DR Kongo? Ett av svaren är troligen landets våldsamma historia med en omfattande slavhandel och ytterst brutala övergrepp från de belgiska kolonialherrarna som också begick folkmord på kongoleserna och halverade landets befolkning på 1800-talet. Våld föder våld och våldet fortsätter att genomsyra det kongolesiska samhället.

Kvinnor och flickor har lågt värde i DR Kongo. Många flickor gifts bort tidigt och får inte gå i skola eftersom hemgiften är en viktig inkomst för fattiga familjer. De kvinnor som utsätts för sexuellt våld blir ofta stigmatiserade och stöts ut ur den sociala gemenskapen. Kvinnor får i praktiken heller inte ärva sina fäder och få kvinnor deltar i politiken och beslutsfattandet.

Ändå finns det kvinnor som år efter år kämpar för att förbättra situationen för sina medsystrar i DR Kongo utan att ge upp. I veckan hade jag förmånen att få delta i ett seminarium med en legendarisk och enastående kvinnorättsförsvarare från vår partnerorganisation SOFAD, Gégé Katana Bukuru. Hon är i Sverige för att ta emot Per Anger-priset, som är regeringens pris för arbete med demokrati och mänskliga rättigheter. Hon har i mer än tre decennier arbetat för att få stopp på våldet mot kvinnorna i Södra Kivu-provinsen i östra DR Kongo. Jag kan inte tänka mig en bättre pristagare!

Mama Gégé, som hon också kallas, är en numera legendarisk kvinnorättsaktivist i DR Kongo. Hon leder SOFAD som genom så kallade fredsklubbar håller samtal och möten runt om i sydöstra DR Kongo för att informera om kvinnors rättigheter. De medlar mellan olika etniska grupper som ligger i konflikt med varandra och försöker bryta gamla destruktiva mönster och traditioner som drabbar kvinnor, som de jag nämnde ovan. De försöker också få in fler kvinnor i politiken. Det här arbetet är inte okontroversiellt. Gégé Katana Bukuru lever i en vardag av hot och hat som vi inte kan föreställa oss. ”Men jag kommer aldrig att ge upp. I mitt hjärta finns ingen plats för rädsla,” säger Mama Gégé.

Som kvinnorättsförsvarare kan hon få motta tolv dödshot på telefon på en och samma kväll och i perioder måste hon lämna landet för att inte riskera sitt liv. Men hon har med tiden också blivit högt respekterad av lokalsamhället. Hon har till och med erbjudits en politisk position men tackat nej för att hon inte vill bli tystad.

Gégé och hennes kollegor är modiga kvinnorättsförsvarare som är värda allt vårt stöd och vår beundran. Att driva frågan om kvinnors mänskliga rättigheter, självbestämmande och politiska deltagande är svårt, farligt och mödosamt i ett samhälle där en kvinna inte anses ha rätten att höja rösten mot en man.

Det finns nu, hösten 2017 en risk för att DR Kongo är på väg in i en ny våldsspiral. Enligt konstitutionen skulle ett val ha ägt rum senast i december 2016, men president Joseph Kabila påstår att det inte finns resurser att genomföra ett val. Få tror att det är den verkliga anledningen. Kvinnorna i landet hade stora förhoppningar efter att de genomförde uppropet ”Rien sans les Femmes” (inget utan kvinnorna) som samlade flera hundratusen namnunderskrifter för att fler kvinnor skulle komma med på valbar plats i parlamentet. Men valet skjuts allt mer på framtiden, många grupper är frustrerade och våldet ökar i det redan instabila DR Kongo. Förra veckan dödades två FN-soldater av en rebellgrupp inte så långt från där Gégé Katana Bukuru är verksam.

Vi har arbetat för kvinnors rättigheter i DR Kongo sedan 2009. De senaste åren har Postkodlotteriet gjort det möjligt för oss att stödja Mama Gégé och hennes organisation SOFAD och även andra kvinnorättsorganisationer i Kongo vars arbete du kan läsa mer om här. Du kan också hjälpa DR Kongos kvinnor till en bättre tillvaro genom att ge en gåva eller bli vår månadsgivare!

Annonser
Det här inlägget postades i Jämställdhet, Kongo, kvinnorättsförsvarare, Kvinnors deltagande i beslutsprocesser, Kvinnors rättigheter, sexuellt våld, Våld mot kvinnor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s