Om mig

Kvinna till Kvinna logotypeJag heter Lena Ag och är sedan 2007 generalsekreterare för Kvinna till Kvinna. Tidigare har jag arbetat på EU-kommissionen där jag som nära medarbetare till Margot Wallström arbetade med kommunikations- och mediefrågor. Mitt engagemang för fredsfrågor och kvinnors rättigheter sträcker sig långt tillbaka och 1993 var jag med och bildade Kvinna till Kvinna.

Jag har en fil. kand i statskunskap och historia och har tidigare arbetat på Justitiedepartementet med frågor om hedersrelaterat våld och varit politiskt sakkunnig hos dåvarande biståndsminister Pierre Schori. Jag har även arbetat som kampanjledare för Greenpeace i USA och i Sverige.

Berätta om din bakgrund i Kvinna till Kvinna!
– Jag var med och grundade Kvinna till Kvinna och satt i styrelsen i början av organisationens historia. Jag har också suttit i styrelsens råd. Konkreta uppgifter som jag haft har bland annat varit att åka ner till Balkan och hålla kurser om politiskt kampanjarbete för Kvinna till Kvinnas nätverk. Det är en av de roligaste sakerna jag gjort!

Vad är säkerhet för dig?
– Säkerhet är så mycket mer än frånvaron av krig. Säkerhet är att ha mat för dagen, att vara skyddad från olyckor, att det finns en framtid för ens barn. Säkerhet för individen handlar också om att kunna gå ut efter klockan sju på kvällen utan problem. Några av de unga tjejer som nyligen besökt Kvinna till Kvinnas monter på Ung 08 tyckte att ”säkerhet” var lika med ”trygghet”. Det tycker jag var en bra definition.

”Vardagsrädsla” är ett begrepp som handlar om den rädsla många tjejer och kvinnor känner för att bli utsatta för övergrepp, förolämpningar eller trakasserier på daglig basis. Helt enkelt att de inte känner sig trygga och säkra i offentliga miljöer. Kan du relatera till begreppet?
– Absolut. Det sitter i min ryggrad. När jag är ute sent är jag extra uppmärksam på om någon till exempel följer efter mig. Jag undviker parker och ensliga vägar efter mörkrets inbrott. I närheten av min bostad finns en gångtunnel under en stor väg. Det är inte roligt att gå ner i tunneln med en barnvagn, som jag gjort många gånger, när lamporna är sönderslagna och ett gäng stökiga killar står i tunneln och eldar.
Undersökningar om kvinnors och mäns beteende visar tydligt att kvinnor inte gillar mörka ensliga gångtunnlar utan föredrar gångbroar, vilket stadsplanerarna kunnat ordna om de haft jämställdhetsglasögon på sig.

Hur hänger demokrati och makten över den egna kroppen ihop?
– Det är en otroligt viktig fråga. Att på olika sätt påtvinga kvinnor rigida normer och regler om hur de skall klä sig, vara och se ut, eller i sin yttersta form till och med att stympa deras kroppar har varit och är ett sätt för patriarkala stukturer att kringgärda kvinnors frihet.
Förr i tiden snördes korsetterna så hår att de unga kvinnornas kroppar deformerades och de svimmade stup i kvarten för att de inte fick någon luft. I Kina band man och stympade flickornas fötter förr så de inte kunde gå ordentligt.
Idag könsstympas fortfarande miljoner flickor i delar av Afrika. Makt över den egna kroppen handlar ju i grunden om att du har möjlighet att bestämma över ditt eget liv och ytterst att också kunna påverka och delta i samhället i övrigt. Det är en frihetsfråga och därmed ytterst en demokratifråga.

Vad är viktigast just nu för Kvinna till Kvinna?
– Att göra Kvinna till Kvinna mer känd i Sverige och internationellt. Att förbättra insamlingsarbetet. Demokrati- och fredsfrågor är viktiga frågor att driva. Hållbar fred kan bara uppnås om hela samhället är med och skapar förutsättningarna för den. Frågor om kvinnors rättigheter och det civila samhällets roll för att säkerställa fred och demokrati är viktiga liksom att driva på för att förverkliga intentionerna i FNs resolution 1325 om att möjliggöra kvinnors deltagande i varje nivå under fredsprocesser.

Annonser

3 kommentarer till Om mig

 1. Inga Björk-Klevby skriver:

  Hej Lena och Kvinna till Kvinna,
  Efter 16 år i Afrika inkl senaste fem åren på FN i Nairobi har jag återvänt till Sverige. Lena, Du och jag träffades på UD är vi jobbade för Pierre Schori i början av 90-talet så du kanske kommer ihåg mig. Jag vill nu gärna använda mina kunskaper och erfarenheter bland annat av att främja kvinnors rättigheter i Afrika och globalt genom FN. Jag tycker att Kvinna till Kvinna kan spela en viktig roll och bidrar gärna nån gång på något sätt i ert arbete. Hoppas vi kan ha kontakt
  Hälsningar
  Inga

 2. Ping: Varför är det så tyst när S och MP skär i biståndet? | Jakten på berättelsen

 3. Josef Boberg skriver:

  ”Demokrati- och fredsfrågor är viktiga frågor att driva.”

  Sant – Lena – men går det med någon reda – så länge som det sedan början av 1800-talet hopplöst föråldrade ekonomiska tänkandet och agerandet består ?

  Mitt svar är Nej – och om hur att modernisera global- och nationalekonomi i mitt senaste blogginlägg: ”LUFT ATT ANDAS OCH SUVERÄNA PENGAR ATT BRUKA FINNS DET I ÖVERFLÖD AV !”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s